Συμφέρει όλους, μα όχι το «τραστ» της ενέργειας

3 Min Read

Υπάρχει μια ενεργειακή επιλογή η οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για τα ελληνικά δεδομένα. Χρήσιμη για το περιβάλλον, την εθνική οικονομία και για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν ότι δεν την βλέπουν. Είτε, όταν την «βλέπουν», το κάνουν μέσω συγκεκριμένων «φακών». Μέσω δηλαδή των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, που έχουν συμπτύξει ένα άτυπο «τραστ» εκμετάλλευσης της ενέργειας. Ένα τραστ που χθες έγινε ακόμη ολιγομελέστερο, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της εταιρίας «watt+volt» από τον Όμιλο Μυτιληναίου. Στον οποίο ανήκει ήδη ο ενεργειακός κολοσσός Protergia και δεκάδες άλλες εταιρίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανά την Ελλάδα.

Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι για τους περισσότερους Έλληνες ένα πρόσωπο «αλήστου μνήμης». Με βασικό κίνητρο το τι συμφέρει την πατρίδα του, την Γερμανία, είχε διατυπώσει το 2011, όταν η Ελλάδα τσουρουφλιζόταν οικονομικώς, μια απλή  πρόταση, την οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αξιολόγησε όπως έπρεπε. Είπε κάτι απλό σαν το αβγό του Κολόμβου. Κάτι που δεκαετίες συζητούν οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, ενίοτε το περιλαμβάνουν στις ρητορείες τους και οι πολιτικοί, αλλά δεν έχουν κάνει ποτέ σοβαρή δουλειά για να γίνει επίσημη, συστηματική πολιτική του ελληνικού κράτους.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα να εξάγει την ηλιακή ενέργεια σε εμάς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα πετύχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών της, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό».

Για να γίνει όμως αυτό, που είναι πράγματι εφικτό, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και επιθετική πολιτική παράγωγης ενέργειας από τον ήλιο. Μέρος της οποίας θα έπρεπε να είναι η δυνατότητα πολλών νοικοκυριών να παράγουν, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες τους, τόση ενεργεία ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους και ίσως να έχουν περίσσευμα. Το οποίο θα μπορούσαν να πωλούν είτε στην ΔΕΗ είτε σε άλλους παρόχους.

Η λύση αυτή είναι φιλικότερη, για το περιβάλλον, από το να στήνονται θηριώδη φωτοβολταϊκά πάρκα σε κάμπους, ξεριζώνοντας καλλιέργειες. Αλλά δεν την θέλουν οι ισχυροί του χρήματος που επενδύουν –αποκομίζοντας και τις ανάλογες επιδοτήσεις- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι τόσο ισχυρή η διαπλοκή τους ώστε, ούτε καν επιδότηση για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων δεν τολμά καμία κυβέρνηση.

Μοιραστείτε την είδηση