Μετάβαση στη  Δυτική Μακεδονία: Μήπως ήρθε η ώρα για έναν πρώτο απολογισμό;

2 Min Read

Φέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση των σχεδίων για τη “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση” της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πλέον καιρός να ζητηθεί η παρουσίαση ενός σοβαρού απολογισμού στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να αποτυπωθεί με ακρίβεια τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

- Advertisement -

Ο απολογισμός αυτός δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά να περιλαμβάνει και τις δράσεις των φορέων της περιοχής μας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς προχώρησαν τα αρχικά σχέδια, τι έχει συμβεί με τις μεγάλες επενδύσεις για τις οποίες πολλές φορές υπήρξαν διαρροές ότι πλησιάζουν, την περίφημη Κοιλάδα Υδρογόνου, τις δεσμεύσεις για «χιλιάδες θέσεις εργασίας», τη στήριξη στο Πανεπιστήμιο και την επιχειρηματικότητα, την αποτελεσματικότητα των δράσεων και πολλά άλλα.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί πόσα χρήματα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για τη μετάβαση, πώς έχουν αξιοποιηθεί και τι αποτύπωμα έχουν αφήσει στην πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε πόσα από αυτά που ακούσαμε έγιναν πράξη και να προβλέψουμε πόσα από αυτά που ακούμε σήμερα θα δούμε στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα, όλη αυτή η πληροφορία είναι διασκορπισμένη και είναι αδύνατο για κάποιον «μη ειδικό» να παρακολουθήσει την πορεία της μετάβασης. Βέβαια, μια βόλτα σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο πιθανότατα δίνει άμεσα την απάντηση για το αν η μετάβαση προχωράει καλά ή όχι.

Ο χρόνος κυλάει και το παράθυρο ευκαιρίας μοιάζει να χάνεται μέρα με τη μέρα. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί και πρέπει να αλλάξει, η ώρα είναι τώρα. Αλλιώς, θα είναι πολύ αργά.

Ο Γιάννης Κωσταρέλλας είναι εκδότης της εφημερίδας «ο Χρόνος» της Κοζάνης,  Συνιδρυτής του Ινστιτούτου Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας

Μοιραστείτε την είδηση