Φορέας για τη διαχείριση της άγριας πανίδας θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Μεγάλα τα προβλήματα και φόβος από τους πολίτες

Τη σύσταση φορέα για τη διαχείριση της άγριας πανίδας, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο συγκεκριμένο φορέα θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, με εκπρόσωπο την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τα τέσσερα εμπλεκόμενα δασαρχεία, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών. 

- Advertisement -

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών έχουν κορυφωθεί ιδίως σε ό,τι αφορά τα αγριογούρουνα και τις αρκούδες, δημιουργώντας αφενός προβλήματα σε καλλιέργειες και αφετέρου κάνοντας καθημερινά αισθητή την παρουσία τους μέσα στα χωριά, ακόμη και μέσα στις πόλεις με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλος φόβος στους πολίτες. 

Συγκεκριμένα, στο δήμο Άργους – Ορεστικού έχουν σημειωθεί εμφανίσεις αρκούδων με αρκουδάκια μέσα σε παιδικές χαρές νωρίς το βράδυ, την ώρα που αυτές είναι γεμάτες από παιδιά και οικογένειες, δημιουργώντας τους πανικό. 

«Θεωρητικά αυτά τα ζώα θα έπρεπε να ενδημούν στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Μακεδονίας, δυστυχώς όμως βλέπουμε πλέον να οχλούνται  ακόμη και τα δασαρχεία ως υπηρεσίες, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι βάσει του νομικού καθεστώτος που ισχύει σήμερα, με δράσεις που είναι καθαρά αποτρεπτικές, ούτε καν διορθωτικές για όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας» σημείωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου.

Συνέχισε λέγοντας πως η νομοθεσία έχει βασιστεί πάνω στο ότι υπάρχουν κάποια είδη προς εξαφάνιση αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι είδη προς εξαφάνιση αλλά είναι πολυπληθή είδη. Το ζούμε και το βιώνουμε καθημερινά, χωρίς κανένας να μπορεί να το αντιμετωπίσει επί της ουσίας, δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα. Δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα κάποια θύματα αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε ως εκεί» υπογράμμισε. 

Στόχος τους είναι να μπορέσουν να «ανοίξουν μια νέα σελίδα» για να μπορέσουν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα και παράλληλα να συζητούν τέτοιου είδους ζητήματα με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως είναι ο Αρκτούρος και η Καλλιστώ. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση