Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΔΕΤΗΠ- ΔΕΗ

3 Min Read

Τρέχουν οι εξελίξεις στην υπόθεση του χρέους της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας προς τη ΔΕΗ και διαφωνία που υπάρχει σχετικά με τον καθορισμό  του ύψους του, που έχει φτάσει τα 92εκ. ευρώ και πλέον υπάρχει άμεσος κίνδυνος η ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων της ΔΕΤΗΠ και των ηλεκτρολεβήτων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση, λόγω μη καταβολής ολόκληρης της πρώτης δόσης της οφειλής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από την αρχή λειτουργίας των ηλεκτρικών λεβήτων τον Οκτώβριο 2021, οι καταναλώσεις της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας εντάχθηκαν στα ειδικά τιμολόγια υψηλής τάσης  με αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος από τον Οκτώβριο του 2021 έως Φεβρουάριο 2024, να ανέλθει  στο ποσό των 102.304.353,00 €.

- Advertisement -

Ενα ποσό ιλιγγιώδες, το οποίο η ΔΕΤΗΠ δεν αναγνωρίζει καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της   δεν έχει ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος καθορισμού της μονάδας χρέωσης της κιλοβατώρας -με ανάλογη χρέωση με τους μεγάλους πελάτες του δικτύου υψηλής τάσης-, μέχρι την σύνδεση της τηλεθέρμανσης του Δήμου με την μονάδα της Πτολεμαΐδας V.

Παράλληλα όμως για να επιλυθεί το ζήτημα υπήρχε η πίστη από πλευράς  ΔΕΤΗΠ και   Δήμου Εορδαίας, πως θα καλυφθεί μέρος της οφειλής  από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως διατυπώθηκε και  στο άρθρο 124 του Ν. 4951/2022, όπου αναφέρεται ότι τα ποσά που αφορούν στο κόστος λειτουργίας τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα καλυφθούν από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέχρι τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V».

Παρά τις παρεμβάσεις της ΔΕΤΗΠ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα δεν εγκρίθηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει μεγάλο.

Έτσι η ΔΕΗ με επιστολή της στις 18 Ιουνίου του 2024 , προσδιόρισε την οφειλή στα  92εκ. ευρω, Μετά από ανταλλαγή εξωδίκων, η ΔΕΤΗΠ προχώρησε σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθεί η επικείμενη απενεργοποίηση μετρητών φορτίου. Με  απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης στις 11/07/24, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για καταβολή συνολικού ποσού 5.000.000 ευρώ, σε δύο δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 20.08.24.

Η ΔΕΤΗΠ, κατέβαλε τελικά  το ποσό των  500 χιλιάδων ευρώ, με τη ΔΕΗ να απαντά με νέο εξώδικο για διακοπή ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων και ηλεκτρολεβητων.  

Ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, στη συνεδρίαση απολογισμού της δημοτικής αρχής τόνισε ότι η λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να βρεθεί μόνο με πολιτική παρέμβαση με τη ΔΕΗ πάντως να φαίνεται πως  θα κρατήσει σκληρή στάση, στη διεκδίκηση των απαιτήσεων της.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση