Κ. Βέττα: «Να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη, βιώσιμη και προσιτή τηλεθέρμανση για τη Δυτική Μακεδονία»

3 Min Read

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Καλλιόπη Βέττα απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη με αφορμή το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και παραμένει ακόμη άλυτο -παρά τις διαρροές και τις υποσχέσεις- για την τηλεθέρμανση στην Π.Δ.Μ. λίγες ημέρες μόλις πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

- Advertisement -

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στους εκβιαστικούς και λεόντειους όρους που απαιτεί η Δ.Ε.Η. για την σύναψη συμφωνίας, ακριβώς εξαιτίας της ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας της, ελέω των πολιτικών της Ν.Δ., χωρίς να επιδεικνύει καμία κοινωνική ευθύνη σε μια περιοχή που στήριξε με βαρύτατο τίμημα τον εξηλεκτρισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως αναφέρει η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, πρέπει να δοθεί λύση, σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, για μια σειρά ζητήματα που άπτονται  της τηλεθέρμανσης:

  • Τιμή χρέωσης της MWH, τόσο για τη μεταβατική περίοδο, όσο και για την διασυνδεδεμένη, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
  • Διασφάλιση της λειτουργίας των απαραίτητων μονάδων Α.Η.Σ., μέχρι την πλήρη λειτουργία του διάδοχου σχήματος
  • Αποσαφήνιση των οφειλών και ρεαλιστικό πλάνο αποπληρωμής για το από κοινού συμφωνημένο χρέος, χωρίς επ΄ ουδενί, όπως σημειώνει η Βουλευτής, να υπάρξει μεταφορά κωδικών και αποστέρηση πόρων από άλλες δραστηριότητες και έργα που προβλέπονται για την περιοχή.

Συνεχίζοντας, η κ. Βέττα, σημειώνει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει μέγιστη συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις που έχουν συνάψει με την ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα (από το 2013 κ.ε.), η ρήτρα αναπροσαρμογής (από το 2020 κ.ε.), η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρολέβητων στην Εορδαία (σχεδόν για τέσσερα χρόνια, αντί για ένα για το οποίο υπήρχε δέσμευση) και, βέβαια, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 2022 και μετά, τις έχουν φέρει αντιμέτωπες με ύψιστες προκλήσεις και δυσκολίες.

Τέλος η κ. Βέττα αναφέρει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Καλείστε να δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα, ώστε να διευθετηθεί πλήρως το τοπίο και να εκκινήσει ομαλά η χειμερινή περίοδος για τις τηλεθερμάνσεις.

Η Δυτική Μακεδονία, έχει προσφέρει μέσω της ηλεκτροδότησης και της εκμετάλλευσης των πόρων της τόσα πολλά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δικαιούται και αξίζει μια αδιάλειπτη, βιώσιμη και προσιτή τηλεθέρμανση.

Είναι χρέος σας να βρείτε τις λύσεις ώστε οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι Δήμοι της περιοχής να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη και ισότητα.»

Μοιραστείτε την είδηση