Οι βιβλιοπροτάσεις της εβδομάδας από τη “Στοά του βιβλίου”

3 Min Read

Οι 2 μας

Συζητήσεις με τον εαυτό μου

- Advertisement -

Συγγραφέας: Στέφανος Ξενάκης

Εκδοτης: Key Books

Σελιδες: 280

«Kι όταν κάτσαµε τελικά και τα είπαµε οι δυο µας, είχε πολλά να µου πει κι αυτός. Παρόµοια µε τα δικά µου. Ένα µεγάλο παράπονο κι ένα µεγάλο γαµώτο ο υπέρτιτλος. Γιατί µου το έκανες αυτό όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί µε µίσησες τόσο φθονερά; Γιατί δεν κάτσαµε ποτέ να µιλήσουµε; Και γιατί ποτέ δεν µε αποδέχτηκες; Κι εδώ µόνο µία επιλογή. Άνευ όρων αποδοχή. Ακριβώς όπως ήµουν. Στο τώρα. Όχι στα “όταν” που ποτέ δεν ήρθαν».

Σ ένα τρυφερό, θαρραλέο και πολύ προσωπικό βιβλίο, ο Στέφανος Ξενάκης ανοίγει την καρδιά και το µυαλό του, φωτίζοντας πολύπλευρα τη σηµαντικότερη σχέση της ζωής µας, αυτή µε τον εαυτό µας. Ίσως το κοµµάτι µας που περισσότερο απ όλα χρειάζεται αποδοχή, είναι το δύσκολο, το βρόµικο, το σκοτεινό, αλλά και το πιο πολύτιµο.

«Δύσκολο να δηµοσιεύσω τους διαλόγους αυτούς;

Αφάνταστα πιο δύσκολο να τους κάνω.

Όµως και αφάνταστα λυτρωτικό»

Ο Στέφανος Ξενάκης είναι συγγραφέας και ζει στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο ΤΟ ΔΩΡΟ κυκλοφόρησε το 2018 κι έγινε παγκόσμιο bestseller, ξεπερνώντας τα 500.000 αντίτυπα σε 32 γλώσσες και 38 χώρες. Αισιόδοξος και ανθρώπινος, µε τα κείμενα και τις ομιλίες του, επιδιώκει να τονίζει αυτά που συνήθως προσπερνάμε. Τα μικρά, που όμως είναι τα μεγάλα. 

Να προσέχεις

Συγγραφέας: Γιάννης Αθανασόπουλος

Εκδοτης: Ψυχογιός

Σελιδες: 176

«Η μάνα μου πάντα με κοιτούσε στα μάτια και μου το έλεγε: «Να προσέχεις. Όχι γιατί μπορεί οι άνθρωποι να σου κάνουν κακό ή να σε πειράξουν… Να προσέχεις μήπως χάσεις την πίστη σου σ’ εκείνους και, τελικά, χάσεις εσένα». Και παραδόξως αυτό το «να προσέχεις» το κατάλαβα όταν έχασα την πίστη μου στους ανθρώπους, και στο τέλος, έχασα κι εμένα…

Αυτό το ταξίδι θα το κάνουμε παρέα, στους πιο κοινούς μας τόπους. Εκεί όπου είμαστε ολόιδιοι. Χωρίς άλλα μασκαρέματα. Εκεί, παρέα με τον φόβο, την ενοχή και τον πόνο. Μήπως και δούμε τελικά πως μέσα από τα σακατεμένα μπερδέματά μας το φως περιμένει να μας βρει. Αρκεί να έχουμε το θάρρος να το προσκαλέσουμε.

Γιατί το φως… πάντοτε φως θα φέρει, απ’ όσα σκοτάδια και αν διαβεί.»

Ο Γιάννης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1989. Είναι κλινικός ψυχολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική ψυχολογία του Πανεπιστημίου του Leiden. Έχει διατελέσει συντονιστής βάρδιας στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στις Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης, καθώς και Αναπληρωτής Συντονιστής της Κινητής Μονάδας Παρέμβασης στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Είναι ο πρώτος ψυχολόγος στην Ελλάδα που συνδύασε την επιστήμη της ψυχολογίας με το θέατρο. Το 2024, η πρώτη παράσταση-ομιλία του με τίτλο «Το παιδί που ανταμώσαμε» γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία. Διατηρεί το ιδιωτικό του γραφείο στην Πάτρα.

Μοιραστείτε την είδηση