Όσα έγιναν στο επεισοδιακό Περιφερειακό Συμβούλιο

5 Min Read

Ο κακός χαμός έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης. Εντάσεις, διακοπές της συνεδρίασης, “πυρά” και αλληλοκατηγορίες ήταν μόνο κάποια από αυτά που έλαβαν χώρα. Μια εικόνα που σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, υπό τους κ. Κασαπίδη και Ζεμπιλιάδου, αποχώρησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο για ακόμη μια φορά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς δεν καλύφθηκαν από τη στάση του Περιφερειάρχη στο θέμα που έχει προκύψει με τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Ιωάννη Τσακνάκη. Ο κ. Τσακνάκης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, είχε ξεχάσει το μικρόφωνο ανοιχτό και ακούστηκε να μιλάει σε τρίτο πρόσωπο, κάνοντας λόγο για κατάτμηση έργου. Σύσσωμη η συμπολίτευση και ο Περιφερειάρχης μίλησαν για “ατυχείς σκέψεις που βγήκαν φωναχτά” και “ατυχείς φράσεις” για να σταθούν στο πλευρό του Αντιπεριφερειάρχη.

- Advertisement -

Για “πτώση ποιότητας” του Περιφερειακού Συμβουλίου και “παρακμιακές καταστάσεις” έκανε λόγο ο Γιώργος Κασαπίδης στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκο Σαμαρά. “Όταν φέρνουμε ένα θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που άπτεται της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με τον περιφερειάρχη να μας αποδίδει σκοπιμότητα και ότι το κάνουμε για να γίνει ντόρος, δείχνει ότι δεν άκουσε τίποτα από όσα είπαμε και ως εκ τούτου δεν έχουμε λόγο να υπάρχουμε εδώ μέσα. Καθίστε και αποφασίστε μόνοι σας” ανέφερε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. 

Σημειώνεται πως το θέμα το πήγαν προς συζήτηση οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μαζεύοντας υπογραφές και συμπληρώνοντας το 1/3 του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ λίγο αργότερα ζήτησαν την αποπομπή του κ. Τσακνάκη για λόγους προστασίας των θεσμών. Όπως ανέφεραν, μπορεί να μην έχει γίνει κάτι μεμπτό, αλλά ο τρόπος σκέψης δε συνάδει με την ορθή λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

///

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνεχίστηκε και η κόντρα που υπάρχει μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα και του περιφερειακού συμβούλου Χάρη Γκοβεδάρου. Θυμίζουμε ότι η διαμάχη των δύο είχε οδηγήσει στην παραίτηση του κ. Γκοβεδάρου από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων και στην ανεξαρτητοποίηση του.

Αφορμή αυτή τη φορά ήταν μια τοποθέτηση από την Γεωργιά Ζεμπιλιάδου και αναφορά σε εξύβριση του κ. Γκοβεδάρου από τον κ. Βύζα. Ο αντιπεριφερειάρχης παίρνοντας το λόγο, ζήτησε να μην γίνονται τέτοιες αναφορές αν δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί νομικά με τον κ. Γκοβεδάρο να παίρνει το λόγο επί προσωπικού και να ζητά από τον κ. Βύζα να παραδεχθεί δημόσια την εξύβριση στο πρόσωπο του.

Η ένταση έληξε με προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης.

///

Την παράταση διαβούλευσης για τρεις μήνες για το Περιφερειακό Χωροταξικό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης. Όπως ανέφερε, ο χάρτης για τον οποίο έγινε τόσος ντόρος, θα αφαιρεθεί, με το υπουργείο να σημειώνει πως πρόκειται απλά για πληροφοριακό χάρτη χωρίς καμία δέσμευση. Το υπουργείο τόνισε πως δεν έχει καμία αντίρρηση για να γίνει διόρθωση σφαλμάτων και αποσαφήνιση διατυπώσεων. Επίσης, σημείωσε πως αν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι σημαντικές και απαιτηθεί νομοθετική παρέμβαση, θα γίνει και αυτό.

Η πρόβλεψη για την καύση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που υπήρχε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι πλέον εκτός μετά από την παρέμβαση του Περιφερειάρχη. Ωστόσο, θα υπάρξει μια μελέτη, η οποία θα προτείνει σε επίπεδο χώρας, πού θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μονάδες καύσης απορριμμάτων.

Αυτές τις ημέρες θα κλείσει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης και θα εισαχθεί στη Βουλή σε επίκαιρο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος η σύμβαση για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου.

///

Με νέο μηχάνημα θα εξοπλιστεί η οφθαλμολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης “Μαμάτσειο”. Το μηχάνημα θα κοστίζει 20.820 ευρώ και είναι απαραίτητο για την εκτέλεση επεμβάσεων καταρράκτη. Για μια κλινική “κόσμημα” που η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να στηρίξει έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Τάσος Φούντογλου. 

Μοιραστείτε την είδηση