Παρεμβάσεις εκπαιδευτικών και συνελεύσεις εργαζομένων την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου
Με παρεμβάσεις εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ανοιχτές συνελεύσεις εργαζομένων στο Μποδοσάκειο και στον Δήμο Εορδαίας θα συμμετάσχουν τα τοπικά σωματεία στην πανελλαδική ημέρα δράσης της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου. Αυξήσεις μισθών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και μέτρα απέναντι στην ακρίβεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κοζάνης Δημήτρης Ντέντης, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης.
Για τη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Ντέντης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στον δημόσιο τομέα. Συνέδεσε το αίτημα με την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της απολιγνιτοποίησης και με την ανάγκη να συγκρατηθεί ο πληθυσμός της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι οι προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες απασχόλησης σε ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν εδώ.

Η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί από την ΑΔΕΔΥ ως ημέρα δράσης για τους εργαζομένους στις δημόσιες υπηρεσίες, στην αυτοδιοίκηση, στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Η συνομοσπονδία καλεί τις ομοσπονδίες και τα νομαρχιακά της τμήματα να οργανώσουν παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, προβάλλοντας τα οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων.
Περιγράφοντας την πίεση που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι από το κόστος ζωής, ο κ. Ντέντης τόνισε ότι οι αποδοχές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του μήνα. «Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και ο μισθός μας σχεδόν τελειώνει στις 20 του μήνα», ανέφερε.
Στάθηκε στην ανάγκη αυξήσεων και επαναφοράς των δύο επιπλέον μισθών, ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Αναφέρθηκε σε ποσό 500 ευρώ μεικτά τον Δεκέμβριο του 2027, το οποίο απέδωσε σε κυβερνητική εξαγγελία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του τόσο για το ύψος όσο και για τον χρόνο της ενίσχυσης.
Στα αιτήματα περιέλαβε επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να επιβαρύνονται με αυτή. Όπως υποστήριξε, υπήρχε δέσμευση για την κατάργησή της όταν η ανεργία υποχωρούσε κάτω από το 10%. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές διεκδικήσεις και στην ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Ο κ. Ντέντης εξέφρασε ακόμη την αντίθεση στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η υπεράσπιση της μονιμότητας περιλαμβάνεται και στο επίσημο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης της ΑΔΕΔΥ, μαζί με την αντίθεση στις πειθαρχικές διώξεις και στους περιορισμούς της συνδικαλιστικής δράσης. Η συνομοσπονδία έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή της στις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές, τις οποίες συνδέει με την επιδίωξη άρσης της μονιμότητας.

Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν δώσει μέχρι τη συνέντευξη Τύπου τα σωματεία στο Νομαρχιακό Τμήμα, τέσσερα εκπαιδευτικά σωματεία προγραμματίζουν παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προκειμένου να παρουσιάσουν τα προβλήματα του κλάδου.
Στην Πτολεμαΐδα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή γενική συνέλευση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο. Ανοιχτή γενική συνέλευση προγραμματίζει και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Εορδαίας, στον χώρο των συνεργείων του Δήμου.
Το επόμενο βήμα στον σχεδιασμό της ΑΔΕΔΥ είναι η ετήσια πανελλήνια συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 8 και 9 Νοεμβρίου. Όπως εξήγησε ο κ. Ντέντης, εκεί θα αποτιμηθεί τι έχει επιτευχθεί μέσα από τις κινητοποιήσεις και ποια αιτήματα παραμένουν ανοιχτά, ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσεων για τη νέα χρονιά.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr







