Αγρότες: «έκτρωμα» ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις

3 Min Read

Ειδική εκδήλωση το φθινόπωρο για την αλλαγή του κανονισμού

«Έκτρωμα» χαρακτηρίζει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 12 Ιουλίου στην Λάρισα για να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα λόγω των αυξήσεων που επηρεάζουν και τον αγροτικό τομέα. Αύξηση κόστους παραγωγής,  χαμηλές τιμές πώλησης αγροτικών προϊόντων, ζημιές στην αγροτική παραγωγή περιοχών της χώρας, ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στην συζήτηση.

Οι αγρότες είπαν πως οι πιέσεις και οχλήσεις στα υπουργεία Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στο υπουργείο Οικονομίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με στόχο να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τον κλάδο. Προς την κατεύθυνση αυτή κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε όλη την χώρα, να ενταχθούν στους συλλόγους και στις ομοσπονδίες που έχουν δημιουργηθεί για να ενδυναμώσουν το κίνημα. «Καταλήξαμε σε σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα συγκρότησης νέων Ομοσπονδιών στην Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία ως τέλος του χρόνου καθώς και σε συγκρότηση νέων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων. Για μας είναι καθαρό ότι η οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι υπόθεση του ίδιου του κινήματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και η Δυτική Μακεδονία. «Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όταν δίνονται με καθυστέρηση μηνών ή χρόνου είναι ψίχουλα σε σχέση με την απώλεια εισοδήματος. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι έκτρωμα, αντιαγροτικός και αναχρονιστικός με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Παλεύουμε και διεκδικούμε ΕΛΓΑ που εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους» αναφέρουν.

Μάλιστα ανακοίνωσαν πως το φθινόπωρο θα διοργανωθεί πανελλαδική εκδήλωση με θέμα τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στην οποία θα παρουσιαστεί η πρόταση που καταρτίζουν για την αντιχαλαζική,  αντιπλημμυρική, αντιπαγετική θωράκιση και προστασία ώστε η παραγωγή να μην είναι έρμαιο των φυσικών φαινομένων. 

Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση