Αμανατίδης προς Ακρινή: «Σας ζητάω να μας έχετε εμπιστοσύνη»

3 Min Read

Ενημερωτική λαϊκή συνέλευση στο χωριό για την «Εναλλακτική Πρόταση»

Την διαβεβαίωση ότι θα λυθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στην συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, έδωσε μιλώντας στους κατοίκους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης. Ο ίδιος μίλησε για «έναν κύκλο προσπαθειών» που ξεκινά για να υλοποιηθεί το εναλλακτικό σχέδιο όπως δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση.

Ωστόσο παραδέχτηκε πως θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών μιας και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή «καθυστέρησε τις διαδικασίες» όπως είπε και ο κ. Παπαθανάσης. Προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ανακοίνωσε την δημιουργία ενός οργάνου που θα επιτηρεί τις διαδικασίες, στο οποίο θα συμμετέχουν Περιφέρεια, Δήμος και Τοπική Κοινότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Αμανατίδης μίλησε για τα σημεία της πρότασης που συμφωνήθηκε και αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου του «έξυπνου χωριού». Παραδέχτηκε πως πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί συντονισμό για τις χρηματοδοτήσεις μιας και θα γίνει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαθέσιμους πόρους.

«Για να προχωρήσουμε σας ζητάω να μας έχετε εμπιστοσύνη. Θα σας ενημερώνουμε τακτικά και θα κάνουμε το ίδιο και με το υπουργείο για να έχουμε άμεση ενημέρωση» πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης.

Μερικά από τα στοιχεία της πρότασης είναι:

  • 30 Μεγαβάτ από το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στους κατοίκους με την μορφή της ενεργειακής κοινότητας που θα εμφανίζει ως παραγωγούς τους κατοίκους.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες στα 8 Κιλοβάτ
  • Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, δημόσιων και επιχειρήσεων
  • Ενίσχυση 500 ευρώ για νομιμοποίηση των αιθαιρέτων
  • Αφορά σε όλα τα κτίρια που υπάρχουν εντός του πολεοδομικού ιστού της Ακρινής
  • Αναβάθμιση υποδομών του χωριού
  • Κατάρτιση των κατοίκων

Να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους για ότι τους απασχολεί ζήτησε από τους κατοίκους ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης. «Θέλω να ακούσω τους προβληματισμούς σας. Να ξέρετε ότι μπορείτε να συζητήσετε με τη νέα Δημοτική Αρχή και ξεκαθαρίζω ότι θα στηρίξουμε αυτό που εσείς θέλετε» είπε στους κατοίκους ο κ. Κοκκαλιάρης.

Οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι του χωριού δεν έκρυψαν την καχυποψία τους και την μη εμπιστοσύνη τους για την εξέλιξη της υπόθεσης «Ακρινή». Όπως είπα, και όχι άδικα, δεν έχουν λόγο να πιστέψουν ότι θα γίνει πράξη το εναλλακτικό σχέδιο όταν επί τόσα χρόνια δεν υλοποιήθηκε η μετεγκατάσταση που ήταν νόμος του κράτους και στη συνέχεια καταργήθηκε. Πόσο μάλλον όταν δεν «σεβάστηκαν» και την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε τους κατοίκους. Αυτό που ζήτησαν ήταν να γίνει άμεσα κάτι δεδομένου ότι το χωριό ερημώνει και πως στο τέλος δεν θα μείνει κάτοικος για να «απολαύσει» το νέο χωριό.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση