Μετρά τις πληγές του το Βελβεντό από τη νέα καταιγίδα που χτύπησε την περιοχή

3 Min Read

Την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Δήμαρχος Μανώλης Στεργίου

Αίτημα προς τον Περιφερειάρχη για να κηρύξει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον Δήμο Βελβεντού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Μανώλης Στεργίου. Η δυνατή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε διάφορα σημεία με τον κ. Στεργίου να μιλά για «πρωτοφανείς εικόνες» όπως είπε μιλώντας στον «Χ».

Η καταιγίδα που έπληξε και το Βελβεντό, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 τη νύχτα της Κυριακής και μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ο μετεωρολογικός σταθμός της ΠΕ Κοζάνης στην θέση «αντλιοστάσιο» κατέγραψε 62 τόνους νερού και ο σταθμός που βρίσκεται στον χώρο του Αγροτικού Συλλόγου «Δήμητρα» κατέγραψε 88,2 τόνους νερού ανά στρέμμα! Οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μεγάλες αν σκεφτεί κανείς πως μέσα σε δυο ώρες έπεσε νερό που σε άλλες περιπτώσεις συγκεντρώνεται μετά από μήνες.

«Φέτος η κακοκαιρία μας έχει βάλει στο μάτι. Τα χαλάζια στον κάμπο πριν λίγο καιρό και τώρα αυτή η καταιγίδα που κατέστρεψε σχεδόν όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο μήκους 25 με 30 χιλιόμετρα. Εντός του οικισμού είχαμε σπασίματα αγωγών ομβρίων και του δικτύου αποχέτευσης και από το πρωί πολεμάμε να επιδιορθώσουμε τις ζημιές» είπε στον «Χ» ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου. Ο ίδιος είπε πως πλημμύρισαν και υπόγεια τεσσάρων σπιτιών εντός του Βελβεντού.

«Δεν έχει περάσει μήνας από την προηγούμενη συντήρηση των αγροτικών δρόμων από τον Δήμο και από μισθωμένο μηχάνημα ιδιώτη. Και κάθε μέρα συντηρούμε υπόγεια δίκτυα μετά από κάθε απότομη βροχή. Τώρα πάμε ξανά από την αρχή» ανέφερε ο κ. Στεργίου. Εκτός από τις καταστροφές στις υποδομές η έντονη βροχόπτωση αποτελείωσε τα ελάχιστα όψιμα ροδάκινα που είχαν διασωθεί από τις χαλαζοπτώσεις τους προηγούμενους μήνες.

Ο Δήμος Βελβεντού ελπίζει πως το αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα γίνει αποδεκτό, μιας και όπως είπε ο κ. Στεργίου δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για επιδιορθώσεις και ελπίζουν σε έκτακτες επιχορηγήσεις με έγκριση σε χρόνους γρήγορους προκειμένου να επιδιορθωθούν οι ζημιές και να προστατευτούν οι περιουσίες των πολιτών με νέα αντιπλημμυρικά έργα.

Σωκράτης Μουτίδης- www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση