Αν θέλετε να βοηθήσετε, ακούστε πρώτα

1 Min Read

Το έχουμε ξαναγράψει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν ξαφνικά σε εκατομμύρια ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους δημόσια. Αυτό δηλαδή που άλλοτε λεγόταν μέσα στα σπίτια, μεταξύ οικογένειας και φίλων, πλέον διατυπώνεται στην πλατεία του διαδικτυακού χωριού.

Η νέα αυτή δυνατότητα έχει τα καλά της, αφού επιτρέπει στον οποιονδήποτε να μιλήσει απευθείας με τον οποιονδήποτε, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια. Έχει, όμως, και τα πολύ αρνητικά της, όπως για παράδειγμα ότι βλέπουμε αφιλτράριστα σχόλια, απόψεις μέχρι και κατάρες να περνούν καθημερινά από το timeline μας.
Σε κάθε, λοιπόν, γεγονός που κερδίζει το συλλογικό ενδιαφέρον, θα έρθουν αυτοί -και δυστυχώς είναι πολλοί- που θα εκτοξεύσουν τα δηλητηριώδη βέλη τους και θα εκφράσουν χωρίς καμία βάση και γνώση την άποψή τους για τις ποινές, ζητώντας κρεμάλες και γκιλοτίνες.
Έτσι, όμως, δεν προσφέρουμε τίποτα στο δημόσιο διάλογο, ο οποίος μετατρέπεται σε ομαδική ψυχοθεραπεία, στην οποία αυτός που φωνάζει δυνατότερα όλων κερδίζει και στο τέλος από την οχλαγωγία οι μόνοι που είναι θιγμένοι είναι τα πραγματικά θύματα. Ψυχραιμία, λοιπόν, και αξιοπρέπεια. Αν θέλετε να βοηθήσετε, ακούστε πρώτα.

Μοιραστείτε την είδηση