Αν ξυπνήσουν οι Λυσιστράτες του καιρού μας

3 Min Read

Για μια ακόμη φορά υποκλίνομαι ενώπιον της γυναικείας Μεγαλοσύνης.

Στο Ιράν, της αφόρητης θρησκευτικής δικτατορίας, είναι αμέτρητο το πλήθος των ανθρώπων που έχει ξεχυθεί στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά του θεοκρατικού καθεστώτος και της «Αστυνομίας Ηθών» του. Άνδρες της οποίας καταγγέλλονται, από αυτόπτες μάρτυρες, για τον βίαιο θάνατο μιας 22χρονης Ιρανής, την οποία βασάνισαν, αφού την συνέλαβαν, στην Τεχεράνη, διότι …δεν φορούσε σωστά την μαντήλα της. Δεν κάλυπτε «σωστά» τα μαλλιά της. Άρα ήταν …προκλητική.

Αυτοί που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους είναι και άνδρες και γυναίκες. Κυρίως νεωτέρων ηλικιών. Αλλά οι πρώτες που ξεσήκωσαν τον κόσμο ήταν γυναίκες. Που καίνε δημοσίως τις μαντήλες τους, ή κόβουν τα μαλλιά τους. Και είναι αυτές που συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο. Όρθιες απέναντι στον θάνατο. Διότι οι «φρουροί της επανάστασης» πυροβολούν αδιακρίτως. Με τους νεκρούς να έχουν ήδη ξεπεράσει τους τριάντα. (Το καθεστώς αποδέχεται …μόνον δεκαεπτά).

Δεν μπορώ να εκτιμήσω ποια θα είναι η συνέχεια στην συγκεκριμένη χώρα που οι πολίτες της, κυρίως οι γυναίκες, αυτά τα «όργανα του σατανά», βιώνουν, πάνω από τέσσερις δεκαετίες, την αγριότερη και αθλιότερη μορφή δικτατορίας, την θρησκευτική. Που βιώνουν δηλαδή στον εικοστό πρώτο αιώνα την αγριότητα που έζησαν οι χριστιανοί στον κόσμο της παπικής εκκλησίας κατά τον μεσαίωνα. Αλλά το καζάνι βράζει. Και η μεγάλη ελπίδα είναι ότι βράζουν οι γυναίκες.

Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη ελπίδα και του ρωσικού λαού. Να ξεσηκωθούν επιτέλους οι γυναίκες. Οι μαυροφορεμένες μανάδες, οι χήρες, οι αδελφές, οι συντρόφισσες των σακατεμένων.. Όλες αυτές, οι δεκάδες χιλιάδες, που είτε έχουν ήδη χάσει δικούς τους ανθρώπους, θυσία στους μεγαλοϊδεατισμούς του Πούτιν, είτε το γνωρίζουν πως πρόκειται να χάσουν ακόμη περισσότερους, τώρα με την υποχρεωτική επιστράτευση.

Το πνεύμα της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη αποδεικνύεται διαχρονικό. Και ίσως είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για την ανθρωπότητα, για την ειρήνη, αλλά και για την δημοκρατία. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις και στην Ρωσία. Όπου αντιμετωπίζονται με χιλιάδες συλλήψεις. Η μια εκδοχή είναι να «παγώσουν» από τον φόβο αυτών των συλλήψεων. Η άλλη είναι να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη που θα ταρακουνήσει το καθεστώς. Επιτρέψτε μου να «ποντάρω» στην δεύτερη εκδοχή. Διότι πιστεύω στην καταλυτική δύναμη των γυναικών.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση