Ανακύκλωση αποτσίγαρων στο δήμο Εορδαίας

2 Min Read

Η Ελλάδα φαίνεται ότι πηγαίνει αρκετά καλά στην μείωση του καπνίσματος όπως δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριου του 2021  από την  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος τη δεκαετία 2009 -2019 και στα οποία καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα που αγγίζει το 24,9%.

Ο Δήμος Εορδαίας που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στις πράσινες πολιτικές ανακύκλωσης, ξεκίνησε πιλοτικά πρόγραμμα ανακύκλωσης υπολειμμάτων τσιγάρου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Πλακεντά αρχικά «τοποθετήθηκαν δέκα ειδικοί κάδοι σε κεντρικά σημεία της Πτολεμαίδας όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των πεταμένων αποτσίγαρων στο έδαφος, με την προοπτική τα σημεία να τριπλασιαστούν και σε γειτονιές της πόλης».

Η συλλογή των αποτσίγαρων γίνεται μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle. Στη συνέχεια τα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγούνται σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας όπου διαχωρίζονται τα υπολείμματα χαρτιού και καπνού από τα φίλτρα, τα οποία με ειδική διαδικασία αποτοξικοποιούνται δημιουργώντας νέα υλικά ενώ τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και τέφρας  κομποστοποιούνται  παράγοντας λίπασμα.

Ο κ. Πλακεντάς απευθύνει έκκληση στους δημότες που ακόμη παραμένουν καπνιστές να συγκεντρώνουν τις γόπες στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης συμβάλλοντας με τον τρόπο τους  στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν πληθώρα τοξικών χημικών ουσιών, έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα υλικά περιβαλλοντικής ρύπανσης ενώ χρειάζονται έως 15 χρόνια για να αποδομηθούν στην φύση.

Σπύρος Κουταβάς, αναδημοσίευση από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση