Αντιδράσεις Λ. Ιωαννίδη στην πρόταση για δέσμευση CO2 στην «Πτολεμαΐδα V» – Την χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική και ζητά και από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αναθεωρήσει

5 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

[email protected]

- Advertisement -

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκλειστική συνέντευξη του Διευθύνοντα Συμβούλου της OASIS GROUP Κωνσταντίνου Δρούγου που δημοσιεύτηκε στον «Χ» το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου (διαβάστε το εδώ http://xronos-kozanis.gr/schedio-gia-desmeysi-toy-co2-stin-ptolema-da-v-kai-ligniti-meta-to-2028-proteinei-ellinoamerikaniki-etaireia-o-dieythynon-symvoylos-tis-oasis-group-konstantinos-droygos-mila-ston-ch/ ) . Ο κ. Δρούγος μίλησε για την εφαρμογή της τεχνολογίας CCUS, της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, στην νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», κάτι που θα παρατείνει την λειτουργία της με λιγνίτη και μετά το 2028.

Μερικοί με δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν την συνέντευξη ως κάτι πολύ φιλόδοξο και ενδιαφέρον που θα συντηρήσει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει νέες. Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν συζητήσεις και σχόλια που μιλούν για ένα «όνειρο θερινής νυκτός» το οποίος εκτός του ότι είναι πολύ καλό για να ναι αληθινό, είναι και ανέφικτο αφού παρόμοιες τεχνολογίες έχουν απορριφθεί λόγω υψηλού κόστους.

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης σε συνέντευξή του στον «Χ» το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι τουλάχιστον μη ρεαλιστική και πως όσοι αναζητούν να βρουν σανίδα σωτηρίας για τον λιγνίτη στερούν χρόνο από την περιοχή που είναι απαραίτητος για να βρει το νέο παραγωγικό της μοντέλο.

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

 

Η λογική συνέχισης της παράτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να εγκαταλειφθεί

Ο κ. Ιωαννίδης στην συνέντευξή του ανέφερε πως η τεχνολογίας δέσμευσης CO2 είναι μια παλιά ιστορία που έχει απασχολήσει την περιοχή από το 2009 σε εκδήλωση που διοργάνωσε τότε η πρώην Νομαρχία Κοζάνης σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, με πρόταση την παράταση λειτουργίας των μονάδων. «Αποδείχθηκε πως η λύση αυτή δεν περπάτησε παγκοσμίως και δυστυχώς επανέρχεται σήμερα λόγω απολιγνιτοποίησης και μάλιστα αποτελεί μέρος και της δημόσιας διαβούλευσης από διάφορες εταιρείες. Δυστυχώς και η Περιφέρεια στο τελευταίο της Συμβούλιο προτείνει, μεταξύ άλλων, την συγκεκριμένη τεχνολογία που είναι μη ρεαλιστική τουλάχιστον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ο ίδιος μιλώντας για το παγκόσμιο παράδειγμα της Πέτρα Νόβα στο Τέξας που εφαρμόστηκε η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, εξήγησε πως το κόστος λειτουργίας ήταν τόσο υψηλό και δυσανάλογο με το όφελος με αποτέλεσμα η μονάδα αυτή να κλείσει τον Απρίλιο του 2020. «Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η μονάδα κατακρατούσε μόνο το 33% του συνόλου εκπομπών CO2 σε μια επένδυση που κόστισε πάνω από ένα δις δολάρια. Αυτήν την στιγμή ο διάλογος που άνοιξε για την διάθεση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην ηλεκτροπαραγωγή είναι άστοχος. Μπορεί να βρει εφαρμογή σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου ή στην χαλυβουργία αλλά όχι στην ηλεκτροπαραγωγή. Αντιλαμβάνομαι πως κάποιοι προσπαθούν να βρουν σανίδα σωτηρίας για την επέκταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων που θα ήμουν κι εγώ χαρούμενος αν μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον. Όμως η λογική αυτή της παράτασης πρέπει να σταματήσει και πρέπει να εστιάσουμε στο κομμάτι του τι μπορούμε να κάνουμε για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και όχι να χάσουμε κι άλλον χρόνο» συμπλήρωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Η μονάδα Petra Nova στο Τέξας

 

Τουλάχιστον άστοχη η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης επέκρινε τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που ψήφισαν υπέρ του να συμπεριληφθεί η εφαρμογή της δέσμευσης CO2 στην «Πτολεμαΐδα V» τονίζοντας πως στερείτε ρεαλισμού και τεκμηρίωσης και πως πρέπει να αναθεωρηθεί. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Αν επανερχόμαστε σε δοκιμασμένες προτάσεις χωρίς τεκμηρίωση δεν οδηγούμαστε κάπου και κυρίως χάνουμε τον στόχο για δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου για την περιοχή μας. Όταν ήμουν δήμαρχος Κοζάνης, είχα απορρίψει την πρόταση για την δέσμευση του μεθανίου σε μονάδα του Αγίου Δημητρίου και είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου γιατί ήταν το κόστος της επένδυσης μεγάλο και τα αποτελέσματα αμφίβολα. Συνεπώς θεωρώ πως το να επαναφέρουμε πράγματα είναι μια ξοφλημένη διαδικασία και χάνουμε χρόνο» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Σωκράτης Μουυτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση