Απαντούν με «εξυπνάδες» αντί για τις αποζημιώσεις

3 Min Read

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που δέχθηκε την επίθεση του ναζισμού. Η πρώτη που υποδουλώθηκε, αφού ισοπεδώθηκε, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Αλλά όσο η χώρα αυτή βρισκόταν στο «σοβιετικό μπλοκ», η τότε Δυτική Γερμανία δεν αισθανόταν καμία υποχρέωση να συζητήσει μαζί της για πολεμικές αποζημιώσεις. Ήλθε όμως η ώρα, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την διάλυση του «ανατολικού συνασπισμού», όπου κατέρρευσαν δυο βασικά επιχειρήματα της Γερμανίας. Πρώτον διότι τώρα πια είχε απέναντι της μια ελεύθερη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Άρα όφειλε να ανταποκριθεί στο αίτημα για διάλογο επί του θέματος. Και δεύτερον –όπερ κυρίως ενδιαφέρει και την δική μας χώρα, με τα ανάλογα αιτήματα- έπαψε να υπάρχει το άλλοθι της Βόνης. Κατά το οποίο η Δυτική Γερμανία ήταν ένα άλλο κράτος και όχι η ενιαία Γερμανία που είχε προκαλέσει το κακό. Διότι τώρα πια έχουμε να κάνουμε και πάλι με την ενιαία Γερμανία του Βερολίνου.

Τώρα λοιπόν, ακριβώς στην επέτειο της γερμανικής επανένωσης, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας προβάλλει επιτακτικώς το αίτημα για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, ύψους αρκετών τρισεκατομμυρίων ευρώ. Και ποια είναι η απάντηση του Βερολίνου; Εκτός από το κοφτό «nein», που εκπορεύθηκε δια στόματος της «πράσινης» υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμοκ, προβάλλεται από την γερμανική προπαγάνδα και μια νέα εξυπνάδα. Ενδεχόμενη ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων θα ήταν, μας λένε, «ένα δώρο προς τον Πούτιν».

- Advertisement -

Είναι ενδεικτικό ένα κύριο άρθρο της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας, της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Δώρο στον Πούτιν». Με το οποίο καλείται  τάχα από την εφημερίδα η γερμανική κυβέρνηση –η οποία είναι στην πραγματικότητα και ο εμπνευστής του άρθρου-, να απορρίψει κάθε τέτοια συζήτηση.  Συμπληρώνοντας, για να τα διαβάζουμε και εμείς και όσοι άλλοι προβάλλουν αξιώσεις αποζημίωσαν, ότι «με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να διαχειριστεί και τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και να μην εμπλακεί σε συζητήσεις.

Με απλά λόγια: Αν τολμήσει η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει και αυτή οποιαδήποτε πίεση για την οφειλόμενη καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, από εκεί που κατηγορείται από το σύστημα Πούτιν και τα εδω παπαγαλάκια του για το ποσό ενισχύει την Ουκρανία, θα βρεθεί και κατηγορούμενη ότι …υπηρετεί τον Πούτιν.

Γερμανικός μπεζαχτάς, ούμπερ άλες.

Μοιραστείτε την είδηση