Από Ολλανδικά στα ελληνικά: Γερούν, γερά, με τσαμπουκά

3 Min Read

Ο μεγάλος ηττημένος των ολλανδικών εκλογών δεν είναι ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς. Αυτός καλά βολεύθηκε. Από εκεί που το κόμμα του ήταν τρίτο σε δύναμη, τώρα κατέκτησε την δεύτερη θέση, κερδίζοντας εννέα έδρες επιπλέον. Με τα δικά μας δεδομένα είναι σαν να γινόταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μιχαλολιάκος. Απλώς, χάρη και στην πρωτοφανή προσέλευση στις κάλπες, την μεγαλύτερη των τελευταίων τριάντα ετών, αλλά και στην σκληρή αντιπαράθεση με το καθεστώς Έρντογαν, το κόμμα του πρωθυπουργού Ρούτε κατάφερε να μείνει πρώτο, χάνοντας όμως έδρες.

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το «Εργατικό Κόμμα» του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ. Που υπέστη κάθετη πτώση. Από τις 38 έδρες που διέθετε τα τελευταία πέντε χρόνια, έπεσε στις εννέα. Καταγράφοντας την δεινότερη ήττα της σοσιαλδημοκρατίας στην πολιτική ιστορία της Ολλανδίας.

«Και εμάς, τι μας ενδιαφέρει;», ίσως αναρωτηθεί κάποιος αναγνώστης. «Τι μας ζαλίζεις με τα ολλανδικά πολιτικά πράγματα»; Και όμως, μας ενδιαφέρει. Όχι μόνο επειδή ο Ντάϊσελμπλουμ είναι ταυτισμένος με τα ελληνικά μνημόνια, ιδίως από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωζώνης. Αλλά διότι, κατά την ταπεινή μου άποψη –που δεν είναι βεβαίως άμοιρη από την ιδεολογική τοποθέτηση μου στον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο – η σοσιαλδημοκρατία, είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Όπως και της Ελλάδας.

Μόνο που, όταν μιλάμε για σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορούμε να την αποδεχόμαστε να αλληθωρίζει τόσον εντόνως προς τον καπιταλισμό, όπως στην περίπτωση του κ. Ντάϊσελμπλουμ -και όχι μόνο. Οι Ολλανδοί πολίτες γύρισαν την πλάτη σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, του οποίου ο ηγέτης ταυτίσθηκε με την επιβολή του χειροτέρου καθεστώτος αντικοινωνικής πολιτικής, με στέγνη μονεταριστική λιτότητα.

Υποθέτω ότι, κατά τα ευρωπαϊκά ειωθότα, ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ θα υποβάλει την παραίτηση του από την ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος. Αλλά αυτό ενδιαφέρει κυρίως του Ολλανδούς. Εμάς μας ενδιαφέρει αν όλοι αυτοί, οι διάσπαρτοι, οι κατακερματισμένες δυνάμεις, στον τόπο μας, που ομίλου στο όνομα της σοσιαλδημοκρατίας και υποτίθεται ότι εργάζονται για την συγκρότηση ενός αξιόπιστου πολιτικού φορέα στον χώρο του σοσιαλδημοκρατικού κέντρου, θα πάρουν το μήνυμα από την κατάντια του κόμματος του Γερούν, αφού δεν το έχουν πάρει ακόμη από την κατάντια του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ουδέποτε τόλμησε να αποδεχτεί ότι ανήκει στην σοσιαλδημοκρατία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ολλανδίας δεν χρειάζεται …μετάφραση στα ελληνικά για να το καταλάβουν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση