Από πού πάνε γι’ αυτή την… προοδευτική κυβέρνηση;

3 Min Read

Κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν αντέχει σε καμία λογική βάσανο. Άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται προς τους συνέδρους του κόμματος του. Να τους αναπτύσσει το σχέδιο του, με την βεβαιότητα ότι, από τις προσεχείς εκλογές, που θα γίνουν με τον νόμο που ψήφισε εκείνος, την απλή αναλογική, είναι δυνατόν να προκύψει μια «προοδευτική κυβέρνηση». Δηλαδή μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα μετέχουν και άλλες «προοδευτικές δυνάμεις». Σε αυτό άλλωστε ήταν αφιερωμένο και ένα μεγάλο πανό με πράσινο φόντο και άσπρα γράμματα –φανερό, σημειολογικώς, σε ποιον απευθύνεται: «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Διερωτώμαι αν εγώ έχω πλήρη άγνοια της απλής λογικής και της απλής αριθμητικής και της στατιστικής, ή αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

- Advertisement -

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Ας απορρίψουμε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις, που ανεβάζουν την διαφορά, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε πάνω από εννέα μονάδες. Και ας αποδεχθούμε την μόνη δημοσκόπηση που παραδέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη που έκανε η φιλική τους εταιρία Prorata, για λογαριασμό της απογευματινής εφημερίδας του κόμματος, της «Εφημερίδας των Συντακτών». Η οποία δίνει 30% στη ΝΔ, 24,5 στον ΣΥΡΙΖΑ, 12 στο ΚΙΝΑΛ, 5 στο ΚΚΕ, 3,5 στον Βελόπουλο, 2 στον Βαρουφάκη, 2 στο κόμμα του Κασιδιάρη και 5,5 σε «άλλα κόμματα».

Με αυτά τα δεδομένα η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: ΝΔ 90, ΣΥΡΙΖΑ 74, ΚΙΝΑΛ 36, ΚΚΕ 15, Βελόπουλος 11, Βαρουφάκης 6, Κασιδιάρης 6. Άντε στα «υπόλοιπα» να είναι και ένα 2% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή άλλες έξη «προοδευτικές» έδρες.  Ακόμη και αν μετρήσουμε και το ΚΚΕ –που αποκλείεται να γίνει χαλί για να περάσει στην εξουσία ο Τσίπρας και ο Πολάκης- το άθροισμα των «προοδευτικών δυνάμεων» δίνει μια πλειοψηφία 130 εδρών. Δηλαδή, απλώς, δεν δίνει κυβέρνηση. Το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο για νέες εκλογές. Στις όποιες θα ισχύσει άλλος εκλογικός νόμος. Αυτός που ψήφισε η σημερινή πλειοψηφία. Και ο οποίος δίνει «δώρο» στο πρώτο κόμμα από μια έδρα για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 25%. Δώρο που μπορεί να φθάσει και τις πενήντα έδρες, αν το πρώτο κόμμα πιάσει το 40%.

Καλά ξυπνητούρια, σύντροφοι.

Μοιραστείτε την είδηση