Απόφαση σταθμός της UNESCO για το δρώμενο των «ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ» – Υπόκλιση και σεβασμός στην προσπάθεια των Συλλόγων της ΠΕ Κοζάνης για διατήρηση των προγονικών ηθών και εθίμων

1 Min Read

Εγκρίθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στην 11η ετήσια συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,η εγγραφή στον  Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας  της UNESCO, το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων. Η επιτροπή ενέκρινε το φάκελο υποψηφιότητας των Μωμόγερων με την ενεργό συμμετοχή των οχτώ κοινοτήτων που τελούν το δρώμενο και τη συνδρομή της Λαογράφου κ. Μυροφόρας Ευσταθιάδου.

 

- Advertisement -

Το έθιμο των Μωμόγερων αναβιώνει κάθε χρόνο, μεταξύ των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων στα παρακάτω χωριά της Περιφερειακής μας Ενότητας:  Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά, Πρωτοχώρι, Σκήτη και Τετράλοφος, οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά κύριο λόγο Ποντιακής καταγωγής.

 

Η Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  δηλώνει την απόλυτη ικανοποίηση της   για την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  και συγχαίρει όλα τα μέλη της επιτροπής που συνέταξε το φάκελο υποψηφιότητας, αναγνωρίζοντας έτσι και την προσπάθεια των συλλόγων για την διατήρηση και συνέχιση του εθίμου των Μωμόγερων.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση