Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Αλέξης Κωτούλας

5 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Αλέξης Κωτούλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Οικονομικός Διευθυντής «Προϊόντα Γης Βοϊου»

Το να μιλήσει κάποιος με αισιοδοξία για το μέλλον της Κοζάνης μάλλον είναι παρακινδυνευμένο. Η περιοχή που για δεκαετίες έμαθε να ζει με το ΑΕΠ που δημιουργούσε η ΔΕΗ, σήμερα είναι σε στάδιο απεξάρτησης από αυτή στη χειρότερη, ίσως, παγκόσμια συγκυρία.

Αναμφίβολα δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση και σήμερα φτάσαμε στο σημείο να εφαρμόζουμε σχέδια άλλων που μάλλον δεν εξυπηρετούν την περιοχή και τους πολίτες της. Η καταφανέστατη έλλειψη οράματος, σχεδίου και διεκδίκησης για το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα, οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και κατασπατάληση των πόρων της απολιγνιτοποίησης σε δραστηριότητες μη αναπτυξιακές και με απουσία μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Αυτό που είναι χρήσιμο να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ο καθένας από την πλευρά του να συμβάλλει ώστε η Κοζάνη να βγει από το αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε σχέδιο και τη δημιουργία ενός εναλλακτικού οικονομικού μοντέλου ανοιχτό και συμμετοχικό και όχι για «λίγους» και με απουσία των πολιτών της περιοχής.

Ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να ηγηθεί και να έχει το ρολό της ατμομηχανής στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Χρειαζόμαστε την καταγραφή και ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων στο σύνολο τους. Προϊόντα καινοτόμα και με έμφαση στην ποιότητα και  την αειφορία, ώστε η Κοζάνη να είναι η περιοχή που παράγει εκλεκτά προϊόντα-τρόφιμα ανώτερης ποιότητας. Χρειαζόμαστε τη δημιουργία ενός δυνατού brand για την περιοχή στο σύνολο της. Η στόχευση θα πρέπει να είναι η κατάκτηση ξένων αγορών εκτός Δυτικής Μακεδονίας και εκτός χώρας με την εξωστρέφεια να πρωταγωνιστεί.

Ο συνδυασμός της αγροδιατροφής με άλλους κλάδους και με άλλα πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό κόστος λειτουργίας και εγκατάστασης καθώς και η ενίσχυση των υποδομών, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τη μαγιά που τόσο έχουμε ανάγκη για να στηθεί το σχέδιο-όραμα για την επόμενη μέρα. Τα κεφάλαια θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και με γνώση και όχι σε εύκολες λύσεις που προκύπτουν από άκαρπες καταρτήσεις, όπως έγινε κατά κόρον την προηγούμενη περίοδο.

Αυτοί που ασκούν εξουσία έχουν μεγάλη ευθύνη για ότι έγινε και για ότι θα πρέπει να γίνει. Αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες, με τον τρόπο που συμμετέχουμε, είμαστε άμοιροι ευθυνών. Πρέπει να βοηθήσουμε στο όλο εγχείρημα με σωστή και ώριμη στάση και να απαιτήσουμε να βρεθεί η σωστή κατεύθυνση. Να πριμοδοτήσουμε τους άξιους και τα σωστά και να αποθαρρύνουμε  το μέτριο και το λίγο.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση