Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Φώτης Γαϊτάνης

4 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Φώτης Γαϊτάνης, Μελετητής & Μηχανικός Κατασκευής Έργων Υποδομής

Η βασική προβληματική που αντιμετωπίζει κάθε κοινωνία είναι πως το παρελθόν της γίνεται ιστορία και πως το μέλλον της πραγματικότητα. Η σχέση με το παρελθόν και η αγωνία για το μέλλον καθορίζει και την ΠΕ Κοζάνης με την έλευση του 2023, μια χρονιάς που πιθανότατα θα φέρει πολλές αλλαγές αλλά δεν προοιωνίζει σίγουρα «αλλαγή».

Η σχέση της Κοζάνης με το χρόνο ήταν και είναι πάντα ένα φάντασμα που επιδρά στην διαρκή αναζήτηση βιώσιμου και σταθερού παραγωγικού υποδείγματος. Μια αναζήτηση που έρχεται διαρκώς στην επιφάνεια με αφορμή την δραστική απομείωση της λιγνιτικής παραγωγής, την στροφή προς της ΑΠΕ και τους διαρκώς αναθεωρούμενους σχεδιασμούς των έργων υποδομής της περιοχής μας.

Το 2023 αναμφίβολα θα είναι ένα έτος μετάβασης και ωρίμανσης. Οι τοπικές και εθνικές εκλογικές διαδικασίες θα κλειδώσουν την πορεία της περιοχής για τουλάχιστον τέσσερα ακόμα χρόνια, ενώ η παγιωμένη πλέον στροφή από το ανθρακικό ενεργειακό μίγμα στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, θα προσδιορίσουν τον χαρακτήρα της περιοχής αλλά και το σημείο σταθεροποίησης στην σταδιακή μείωση του οικονομικού αποτυπώματος της.

Σε αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο, στοίχημα για κάθε πολίτη και κοινωνική ομάδα της περιοχής είναι να καθορίσει ως σύνολο τους όρους της μεγέθυνσης η απομεγέθυνσης του τοπικού ΑΕΠ και την αναπλαισίωση της περιοχής με ισόρροπη ανάδειξη των προτερημάτων της. Όλοι λιγότερο ή περισσότερο δέχονται πως ήταν η ΔΕΗ αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Είναι οι ορεινές ομορφιές, τα βιολογικά προϊόντα, η κατασκευαστική τεχνογνωσία, η ζώνη που εξελίχθηκε σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης και λαϊκής ιστορίας του σύντομου 20ου αιώνα.

Αυτή η στόχευση δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί μέσα από την αναζωογόνηση των τοπικών και κεντρικών θεσμών της περιοχής, ώστε η Κοζάνη να εστιάσει στην αποκόμιση καλύτερης θέσης στον εθνικό καταμερισμό της εξουσίας και να μην παραμείνει ο «ταντστάρας» της βόρειας Ελλάδας.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση