Αποσύρθηκε οριστικά και η 2η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς- Αντιδράσεις

6 Min Read

Στις 21.15 το βράδυ της Τρίτης αποσύρθηκε οριστικά η 2η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς καθώς συμπληρώθηκαν οι 17.500 ώρες λειτουργίας σε καθεστώς παρέκκλισης από τη 1η Ιανουαρίου του 2016. Είναι η δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ Καρδιά, που αποσύρεται καθώς πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε και η 1η μονάδα.

Έτσι ο ΑΗΣ Καρδιάς διατηρεί σε λειτουργία την 3η και 4η μονάδα καθώς πριν λίγες μέρες υπεγράφη από τον  υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία παρατείνεται έως τις 32.000 ώρες η λειτουργία τους.

Το σχόλιο του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τόνισε πως «αποσύρθηκε οριστικά  και η μονάδα 2 του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, αφού συμπληρώθηκαν  οι 17.500 ώρες λειτουργίας σε καθεστώς παρέκκλισης από τη 1η Ιανουαρίου του 2016. Οι συντονισμένες προσπάθειες του Συνδικάτου της, Περιφέρειας του Δήμου Εορδαίας, της ΔΕΗ ΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, κατάφεραν να πείσουν της κυβέρνηση προκειμένου να ενεργήσει ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες 3 και 4 για 32.000 ώρες, όπως συνέβει τον περασμένο Νοέμβριο με τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ.

Ελπίζω ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να συμφωνούν γιατί στα προγράμματά τους άλλα γράφουν. Άλλωστε η Συγκυβέρνησή τους το 2013 αποφάσισε για 17.500 ώρες λειτουργίας και μετά κλείσιμο αδιαφορώντας για την τύχη χιλιάδων εργαζόμενων και της τηλεθέρμανσης».

 

Ανακοίνωση του Σπάρτακου

Με πόνο ΚΑΡΔΙΑΣ πέφτουν οι τίτλοι του τέλους λειτουργίας για τις μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς έχοντας κλείσει έναν κύκλο ζωής ταγμένης στην υπηρεσία του Δημοσίου συμφέροντος, ταγμένης στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού.

Όταν από το 2013 η σχετική Οδηγία όριζε ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς θα πρέπει να κλείσουν με τη συμπλήρωση 17.500 ωρών, το συνδικάτο (έχοντας στο πλευρό του την Περιφέρεια, την Τ.Α, τους φορείς και την κοινωνία), στάθηκε «απέναντι» αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο ώστε να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας των 3 και 4, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστούν πλείστα και μείζονος σημασίας πράγματα:

Ενεργειακή επάρκεια

Ασφάλεια συστήματος

Λειτουργία της Τηλεθέρμανσης

Θέσεις εργασίας

Με συνεχείς οχλήσεις, παρεμβάσεις και ενημερώσεις ως προς την σπουδαιότητα της παράτασης, το συνδικάτο πέτυχε τελικώς τον στόχο του δίνοντας ανάσα ζωής στις μονάδες ΙΙΙ & ΙV .

Σε συντονισμό με την περιφέρεια, το Δήμο και τον ΑΔΜΗΕ το συνδικαλιστικό κίνημα πέτυχε να πείσει την κυβέρνηση (θυμίζουμε ότι σε συνάντηση ΓΕΝΟΠ και ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον Πρωθυπουργό υπήρξε προσωπική του δέσμευση) για την ανάγκη να διασφαλίσει τη λειτουργία των μονάδων ΙΙΙ και ΙV μέχρι τη συμπλήρωση των 32.000.

Με τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και με την λειτουργία της ΔΕΗ ως προς την χρήση λιγνιτικών μονάδων να βαίνει μειούμενη, το συνδικάτο θα συνεχίζει των αγώνα του ώστε να ενταχθεί έγκαιρα στο σύστημα η «Πτολεμαΐδα V», ώστε να λάβει τα Αποδεικτικά Ισχύος (ΑΔΙ) αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στο Αμύνταιο ώστε να αποφευχθεί κάθε «στραβοτιμονιά» στη συνέχεια του δρόμου γιατί κάτι τέτοιο  θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Επιπτώσεις αρνητικές όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινωνικό και «ανθρωπιστικό».

Σχόλιο του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «σήμερα, υπό την πίεση της Αυτοδιοίκησης και των Συνδικάτων και προσπαθώντας να διορθώσει την εγκληματική της αδράνεια, η κυβέρνηση υπογράφει Κ.Υ.Α για την παράταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, θέλοντας βεβαίως να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της ανάγκες ενόψει των εθνικών εκλογών, γεγονός που επιβεβαιώνει και η πανηγυρική ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.

Η κοινή υπουργική απόφαση Κ.Υ.Α είναι από μόνη της θετική απόφαση διότι έστω και την τελευταία στιγμή δίνεται μία πρόσκαιρη λύση στο θέμα.

Θα είναι σημαντικό όμως να εξεταστεί το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου της υπουργικής απόφασης, για να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά, με το σκεπτικό της αναγκαιότητας της παράτασης, τη στάση της κομισιόν, την στάση ιδιωτών παραγωγών και την δυνατότητα των στελεχών της ΔΕΗ να συνεχίσουν να λειτουργούν τις μονάδες χωρίς νομικές συνέπειες.  

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ενημερώσει τους φορείς, τους πολίτες και τους εργαζομένους για το κατά πόσο διασφαλισμένη είναι η παράταση και ποίες δεσμεύσεις αυτή εμπεριέχει.

Η Νέα Δημοκρατία θα παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή εντάσσοντας την στη γενικότερη προσπάθεια της για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της εταιρίας και την οριστική διάσωσή της από τα τεράστια προβλήματα που της κληρονόμησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

 

Μοιραστείτε την είδηση