Αρκετά τα προβλήματα στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

6 Min Read

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Τα POS μπορεί να διευκολύνουν τους καταναλωτές και το κράτος αλλά ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις καθώς έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα με την υποχρεωτικότητα της διασύνδεσης τους με τις ταμειακές μηχανές. 

- Advertisement -

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απέκλεισε κάθε πιθανότητα να δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και οι επιχειρήσεις έχουν διορία έως τις 30 Απριλίου για να προχωρήσουν στη διασύνδεση, μετά το απαραίτητο ραντεβού με τους τεχνικούς. Όσες επιχειρήσεις δεν ακολουθήσουν το μέτρο που ήρθε για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα έρθουν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Η μοναδική εξαίρεση για τη μη επιβολή προστίμου θα είναι για όσους δικαιολογήσουν πως δεν υπήρξε αμέλεια για το κλείσιμο των ραντεβού τους έως την 1η Απριλίου αλλά έγινε λόγω ανωτέρας βίας.  

Ο λογιστής – φοροτεχνικός Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, μιλώντας στο «Χ» ανέφερε πως οι επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί αλλά οι τεχνικοί έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνουν να τους εξυπηρετήσουν όλους ενώ έχουν προκύψει προβλήματα με τα POS, όπως το ότι πολλές φορές το σύστημα δεν στέλνει δεδομένα γιατί δεν είναι ακόμη έτοιμο, ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για τη σύνδεση ενώ αρκετές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να βρουν τεχνικό για να κλείσουν το απαραίτητο ραντεβού ώστε να γίνει η διασύνδεση.

«Είναι όλοι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στη διασύνδεση, ο υπουργός έχει αναφέρει πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Είναι ένα δύσκολο έργο και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως ήδη έχουν αναφερθεί δειγματοληπτικοί έλεγχοι και στη περιοχή μας από ανθρώπους της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, για το αν το POS είναι συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές και οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά ενώ δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα προς το παρόν.

Αναφορά έκανε επίσης και στα voucher που έχουν βγει για την αναβάθμιση και τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμη στους δικαιούχους με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να πληρώνουν από την τσέπη τους τους τεχνικούς καθώς «τρέχει» η προθεσμία.

Προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το τέλος του μήνα έχουν οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με ένα all in one, καθώς δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Σάκης Δραγατσίκας σημείωσε πως έχουν προκύψει πολλά προβλήματα στην περιοχή και πως πάνω από το 50% των συναδέλφων του έχουν ήδη συνδεθεί ενώ συνολικά το 90% έχει κλείσει ήδη το απαραίτητο ραντεβού με τους τεχνικούς. «Μέσα στο Απρίλιο θα τελειώσει αυτή η διαδικασία. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Σίγουρα θα βοηθήσει το μέτρο στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά το πρόβλημα στη φοροδιαφυγή δεν είναι το εμπόριο. Εμείς είμαστε η λύση στο πρόβλημα και δεν θέλουν να βοηθήσουν γιατί με αυτόν τον τρόπο και με το νέο φορολογικό θα μειωθούν και άλλο οι μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς, η κατάσταση στο μέλλον θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο στην αγορά και στην κοινωνία συνολικά» κατέληξε ο κ. Δραγατσίκας.

Έως το τέλος Απριλίου επίσης, έχει οριστεί και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν ενώ οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο και θα ανοίξουν μετά το τέλος Απριλίου θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Κοζάνης, Μάκης Γκιάτας σημείωσε πως δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι τράπεζες και το σύστημα. «Τα περισσότερα κρεοπωλεία έχουν υπολογιστή και φορολογικό μηχανισμό και αυτός δεν συνδέθηκε. Θέλω να πιστεύω ότι θα διορθωθούν τα προβλήματα αλλά αυτή τη στιγμή μας δυσκολεύουν και μας καθυστερούν από τη δουλειά μας. Είναι χρονοβόρο και για τον πελάτη» τόνισε ο ίδιος.

Τα πρόστιμα

Για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ή δεν έχουν προχωρήσει στον απαραίτητο προγραμματισμό ραντεβού με τους τεχνικούς εντός του Απριλίου, προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός μιας πενταετίας τα πρόστιμα θα διπλασιαστούν και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση θα τριπλασιαστούν.

Τέλος, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες ενώ όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν το κάνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση