Άστε καλύτερα ν’ αποφασίσουν αυτοί που ξέρουν και πληρώνουν

3 Min Read

Δεν καταλαβαίνω γιατί ξαφνικά είχαμε μια τρικυμία εν …ποτηρίω, στο μέγαρο Μαξίμου, γύρω από το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κυρίως των εμπορικών, ενόψει της ενεργειακής κρίσης. Ελπίζω να πρόκειται απλώς για τρικυμία εν ποτηρίω και όχι …εν κρανίω.

Το θέμα ξεκίνησε ως διατύπωση προβληματισμών και προτάσεων από τον εμπορικό κόσμο και τις οργανώσεις του. Και, προς στιγμήν, φάνηκε να συμμερίζεται αυτούς τους προβληματισμούς και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Αλλά ήταν τόσο απότομη η αντίδραση του Μαξίμου, του έκοψαν τόσον αποτόμως τον βήχα, ώστε κατέφυγε στην συνήθη για τα πολιτικά μας πράγματα τακτική της κωλοτούμπας.

Η αλήθεια είναι ότι, διαχρονικώς, οι περισσότεροι από εσάς που ασκείτε κυβερνητική εξουσία, δεν έχετε εργασιακή εμπειρία στον χώρο του λιανικού εμπορίου. Το πολύ να έχετε εργασθεί σε μεγάλες, είτε πολυεθνικές είτε ημεδαπές, εταιρίες, κυρίως στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Δηλαδή, με το συμπάθιο, ως «χαρτογιακάδες». Οπότε δεν γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις αγωνίες ενός καταστηματάρχη που προσπαθεί, ενίοτε με νύχια και με δόντια, να κρατήσει ανοικτή την επιχείρηση του. Να κουμαντάρει τις δαπάνες του έτσι ώστε να τα βγάλει πέρα.

Όταν λοιπόν είναι δεδομένο ότι το κόστος λειτουργίας ενός καταστήματος θα επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως, από την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, οι καταλληλότεροι να έχουν ρεαλιστική άποψη, για το αν είναι αναγκαίο να μειωθεί, έστω κατά μια ώρα, το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος τους, είναι οι καταστηματάρχες και οι οργανώσεις τους. Όχι οι τεράστιες αλυσίδες, αλλά οι μικροί. Διότι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να κρατάς ένα μαγαζί ανοικτό επί μια ώρα, να καταναλώνεις ενεργεία, ενώ …σκοτώνεις μύγες, διότι δεν πατά ψυχή για αγορές. Να έχεις μόνο δαπάνες, χωρίς κανένα έσοδο, ή τίποτε έσοδα ….της πλάκας.

Αντί λοιπόν για άνωθεν «φετφάδες», αφήστε καλύτερα ανοικτή την πόρτα του διαλόγου. Διότι το πιθανότερο είναι πως θα αναγκασθείτε και εσείς να στραφείτε προς μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης. Οπότε κάντε καλύτερα έναν λογαριασμό με …γυναικείο μυαλό. Τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις, επί τόση μέση κατανάλωση ανά ώρα. Να δείτε μήπως έχουν δίκιο αυτοί που ζητούν από μόνοι τους τον περιορισμό.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση