Αυτό πάλι από που προκύπτει;

3 Min Read

Συνομιλώντας με τον Γιώργο Αυτιά, στην τηλεόραση, υποστηρίξατε κ. Πρόεδρε ότι

“το διαθέσιμο εισόδημα έχει βελτιωθεί σημαντικά”. Και για να ενισχύσετε τον ισχυρισμό σας επικαλεσθήκατε τις μειώσεις που έχουν γίνει σε κάποιους φορολογικούς συντελεστές, είτε πρόκειται για άμεσους, όπως οι επί του εισοδήματος, είτε έμμεσους, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

- Advertisement -

Διερωτώμαι αν πράγματι πιστεύετε αυτό που ισχυρισθήκατε. Αν το πιστεύετε θα είσθε ένας από τους ελάχιστους που έχουν την ίδια γνώμη. Διότι δεν ειναι δυνατόν να το πιστέψει όποιος πολίτης είδε να “κερδίζει” σε ετήσια βάση, μερικές δεκάδες ευρώ, από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά να χάνει έναν ολόκληρο βασικό μισθό, ο μισθωτός, ή μια ολόκληρη σύνταξη, ο χαμηλοσυνταξιούχος, από την ανατίμηση του ρεύματος, του φυσικού αερίου, των ειδών πρώτης ανάγκης.

Μη έχοντας άλλες ιδιοκτησίες, πέρα από κάτι μερίδια, της τάξης του ενός δεκάτου έκτου, σε κάτι αγροτεμάχια στο χωριό μου, κοινώς “μπαϊρια”, πλήρωνα, σε ετήσια βάση ,ενάμισι ευρώ. Λέτε τώρα να πανηγυρίζω, επειδή θα πληρώνω μόλις ένα ευρώ, δηλαδή θα κερδίζω πενήντα λεπτά, όταν την ίδια ώρα μου ήλθε ένας πρόσθετος λογαριασμός ηλεκτρικού, “λόγω αναπροσαρμογής” των τιμών του ρεύματος, ύψους 1,334 ευρώ; Και ας πούμε ότι εγώ δεν είμαι καλό “δείγμα” επειδή, μη έχοντας ακίνητα, (δεν είμαστε δα και όλοι Τράγκες όσοι υπηρετούμε την δημοσιογραφία) δεν έχω υψηλό ΕΝΦΙΑ. Ας πάρουμε ένα νέο παιδί, με βασικό μισθό, που οι γονείς του του άφησαν ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών. (Συγκεκριμένη περίπτωση από τις γνωριμίες μου).

Το 2018, με κυβέρνηση Τσίπρα (αυτού, ντε, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ), κατέβαλε 757 ευρώ. Κάτι παραπάνω δηλαδή από έναν ολόκληρο μισθό. Τώρα καλείται να πληρώσει 606,26. Έχει πράγματι κέρδος 150,74. Λέτε αυτό το κέρδος να αντισταθμίζει όλες τις απώλειες του εισοδήματος του, από την ακρίβεια που επελαύνει; Όχι μόνο στις δαπάνες για την θέρμανση και την λάτρα του σπιτιού, ή στις τιμές των καυσίμων για τις μετακινήσεις του, αλλά και σε όλα τα είδη διατροφής, καθαριότητας, ο,τιδήποτε χρειάζεται για την καθημερινότητα του;

Καλύτερα λοιπόν να μην τα λέτε αυτά. Διότι λειτουργούν ως πρόκληση για εκείνους που γνωρίζουν τι εισπράττουν και τι πληρώνουν. Αν θεωρείτε ότι έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσατε, τότε ακολουθήστε απλώς τη σύσταση της λαϊκής σοφίας: “κάνε το καλό και ρίχ’ το στο γιαλό”.

 

Μοιραστείτε την είδηση