Αύξηση στο κόστος λειτουργίας διαπιστώνουν οι καταστηματάρχες της εστίασης

4 Min Read

Την αισιοδοξία του για το μέλλον του κλάδου της εστίασης σε επίπεδο τζίρου, με την άρση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό και με την σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο διήμερο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η EstiasiGreece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Αναγνωρίζοντας ότι ο κλάδος της εστίασης «έβαλε πλάτη» στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δέχτηκε ισχυρό πλήγμα λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, ενώ υπενθύμισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης λειτουργούσε με προσαρμογές.

Πλέον όμως, όπως είπε, με τη λήξη του συναγερμού σε επίπεδο υγειονομικής κρίσης για την covid-19 τα καταστήματα να λειτουργούν πια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην τοποθέτησή του, ο ίδιος μίλησε για το κενό που φαίνεται σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση και απαντώντας σε πρόταση για αντικατάσταση της κάρτας υγείας των υπαλλήλων με ψηφιακή κάρτα υγειονομικού υπαλλήλου, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι εντός του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος που θα λύνει πολλά από τα θέματα που σήμερα δημιουργούν προβλήματα.

 

Σε παγίδα χρέους η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης

Τις σοβαρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και την ένταση των προβλημάτων το κλάδου λόγω της ακριβείας, παρουσίασε στη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας.

Η εστίαση, όπως επισήμανε ο ίδιος, αν και πλέον λειτουργεί χωρίς περιοριστικά μέτρα, δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ αντιθέτως, βιώνει την υπέρμετρη αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και τις υπέρογκες αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ένα στα τέσσερα καταστήματα, κινδυνεύει με λουκέτο το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να κρατηθούν όρθιοι οι επαγγελματίες του κλάδου, ζητούν την άμεση και περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης, σύμφωνα με την μελέτη, αυτό αυξήθηκε κατά 41,7% τους τελευταίους 12 μήνες. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, το συνολικό κόστος λειτουργίας σημείωσε άνοδο πάνω από 40% για μία στις τρεις επιχειρήσεις, ενώ σε υψηλό ποσοστό βρίσκεται η ενέργεια η οποία αυξήθηκε κατά 87% στον κλάδο. Επιπλέον, το κόστος για τις πρώτες ύλες καταγράφεται σήμερα αυξημένο κατά 37,9%, τα έξοδα για τα καύσιμα κατά 63,2%, το κόστος εργασίας κατά 15% και για τα ενοίκια κατά 6,8%.

Επιπλέον, με βάση τη μελέτη, η ακρίβεια επηρέασε και τις εξόδους των πολιτών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, να καταγράφουν στο πρώτο 6μηνο του 2022 μείωση κατά 52,9% στον αριθμό πελατολογίου τους και κατά 63,7% στις παραγγελίες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση