Χαμηλές οι… πτήσεις για τον «Φίλιππο» και τον «Αριστοτέλη»

3 Min Read

Παραμένουν στην τελευταία τριάδα της επιβατικής κίνησης τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Μέσα στην τελευταία τριάδα της επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων της χώρας βρέθηκαν και το 2022 τα δυο αεροδρόμια της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης βρίσκεται τρίτο από το τέλος και προτελευταίο, για ελάχιστους επιβάτες σε σχέση με την Κοζάνη, βρίσκεται το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς. Το μικρό αεροδρόμιο της Κάσου εξακολουθεί να βρίσκεται τελευταίο στην λίστα των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με την χαμηλότερη επιβατική κίνηση.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα (19 Ιανουαρίου 2023) στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από το αεροδρόμιο της Κοζάνης πέρασαν συνολικά 3.753 εκ των οποίων οι 1652 αποβιβάστηκαν και οι 2101 επιβιβάστηκαν. Από το αεροδρόμιο της Καστοριάς πέρασαν συνολικά 3423 επιβάτες εκ τω οποίων οι 1496 αποβιβάστηκαν και επιβιβάστηκαν 1927. Στις μη εμπορικές κινήσεις επιβατών στο αεροδρόμιο Κοζάνης βρέθηκαν 11 επιβάτες και στο αεροδρόμιο Καστοριάς 22 όλες προερχόμενες από το εσωτερικό.

Ο »καλύτερος» μήνας για τα δυο αεροδρόμια ήταν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Από την Κοζάνη τον Αύγουστο επιβιβάστηκαν για την Αθήνα 237 επιβάτες και από την Καστοριά 274 ενώ τον Σεπτέμβριο 211 από την Κοζάνη και 217 από την Καστοριά. Τον Ιούλιο, ωστόσο, η Καστοριά σημείωσε «ρεκόρ» 227 αποβιβαζόντων επιβατών με την Κοζάνη τον ίδιο μήνα να εμφανίζει 172 επιβάτες που αποβιβάστηκαν στον «Φίλιππο».

Οπτικοποιημένη παρουσίαση μερικών στατιστικών στοιχείων για το αεροδρόμιο “Φίλιππος” της Κοζάνης (Πηγή στοιχείων Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας)

Ο »χειρότερος» μήνας ήταν ο Ιανουάριος αφού στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» αποβιβάστηκαν 47 επιβάτες και επιβιβάστηκαν 96 και στο αεροδρόμιο Κοζάνης αποβιβάστηκαν 80 επιβάτες και επιβιβάστηκαν 114.

Οπτικοποιημένη παρουσίαση μερικών στατιστικών στοιχείων για το αεροδρόμιο “Αριστοτέλης” της Καστοριάς (Πηγή στοιχείων Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας)

 

Στον συνολικό αριθμό πτήσεων που συμπεριλαμβάνονται και μη επιβατικές πτήσεις, η Κοζάνη παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση με 684 κινήσεις αεροσκαφών και η Καστοριά 312. Από τις 684 κινήσεις, σχεδόν οι μισές είναι οι κινήσεις των αεροσκαφών της Egnatia Aviation.

Στην τελευταία θέση της επιβατικής κίνησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας βρίσκεται η Κάσος με 1630 επιβιβαζόμενους και 954 αποβιβαζόμενους ενώ το αεροδρόμιο του Καστελόριζου, βρίσκεται πριν τα αεροδρόμια της Δυτικής Μακεδονίας με 3208 αποβιβαζόμενους και 2995 επιβιβαζόμενους.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση