Χθες η Μαυροπηγή. Σήμερα οι Ανάργυροι ! Αύριο η Ακρινή ; Ελπίζοντας στα θαύματα ! (Γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης)

10 Min Read
Έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου και την τεράστια οικονομική καταστροφή που υπέστη η επιχείριση της ΔΕΗ το πρωί του Σαββάτου 10 Ιουνίου 2017.
Η κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα και την καθίζηση του χωριού Ανάργυροι που και αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί αφού ήταν μια από τις συνέπειες της εκμετάλλευσης του Ορυχείου.
 
Και τα δύο παραπάνω ήταν επακόλουθα κάποια στιγμή να συμβούν και όμως ενώ τα περίμεναν οι “ειδικοί”, ούτε από το πρώτο έσωσαν την επιχείριση αφού το φαινόμενο ήταν μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν όπως ανέφεραν και σύμφωνα με τις ζημιές που προκλήθηκαν, ούτε και από το δεύτερο έσωσαν το χωριό αφού κόντεψε να το καταπιεί το Ορυχείο.
Με εξαίρεση βέβαια ότι δεν υπήρχαν θύματα και στις δύο περιπτώσεις, που και αυτό όμως οφείλεται περισσότερο σε θαύμα όπως όλοι ομολογούν και μετέπειτα σε μέτρα που πάρθηκαν (όσον αφορά την κατολίσθηση στο Ορυχείο).

Βέβαια καθαρό θαύμα ήταν όπως αποδείχθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα που δεν υπήρξε ξαφνικά κάτι παρόμοιο και μοιραίο και στο ένα και στο άλλο.

Όπως αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά και σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε άλλες παρόμοιες που θα αναφερθούν παρακάτω αλλά και γενικότερα, κάποιοι της ΔΕΗ και της Πολιτικής, πέρα από το Κράτος, δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και την πληρώνουν οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών και οι πολίτες. 

Η ΔΕΗ τώρα όσον αφορά τις ζημιές της ακολουθεί την πορεία της πώλησης – βύθισης – καθίζησης – κατολίσθησής της.

Το χωριό όμως κόπηκε στα δύο και εδώ και τρεισήμισι μήνες, σύμφωνα με τους κατοίκους του και τις ανακοινώσεις στον έντυπο, ηλεκτρονικό και τηλεοπτικό τύπο, τις κινητοποιήσεις, ο κίνδυνος να μην θρηνήσουμε θύματα δεν έχει παρέλθει τελείως και οι ταλαιπωρίες τους συνεχίζονται ακόμα και τώρα παρόλο το μεγάλο κακό που τους συνέβη.
Δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβλημα και στην καταβολή των ενοικίων για όσους κατοίκους δεν μένουν στο χωριό.

Εξαγγελίες, υποσχέσεις, δεσμεύσεις, τόσο Κυβερνητικές και συγκυβερνητικές, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του Προέδρου της ΔΕΗ υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα, με τα αποτελέσματα να τους εκθέτουν και να τους διαψεύδουν.

Μίλησαν και έγραψαν για αυτό καθηγητές (Λέκκας / Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας) – (Τσάπανος / Καθηγητής Σεισμολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα και που έχουν καταθέσει μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά για το θέμα (Στεφάνης / Συνταξιούχου Επιθεωρητή της ΔΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΔΕΗ) Σπάρτακος, αλλά και πολιτικοί της αντιπολίτευσης σε Περιφερειακό επίπεδο (Ζεμπιλιάδου – Δακής / Κοζάνη) και σε Δημοτικό (Μαλούτας / Κοζάνη), με τις ενστάσεις τους, τις επιφυλάξεις τους, τις προειδοποιήσεις τους και τις προτάσεις τους και για τους Ανάργυρους και για την Ακρινή, με κυβερνητικό Βουλευτή (Σέλτσας / Φλώρινας) να παραδέχεται δημόσια την εκτεθειμένη θέση της Κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα των Αναργύρων.

Κάποιοι Κυβερνητικοί έκαναν λόγο για πανηγύρια και στημένα παιχνίδια.
Η Περιφερειακή Αρχή έχοντας κύριο ρόλο δείχνει καθησυχαστική και κρατάει τις ισορροπίες, με τον Περιφερειάρχη να σηκώνει το βάρος και να προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς και πως θα έχουν αίσιο τέλος.

Και ενώ το πρόβλημα θα λυνόταν εντός εβδομάδας όπως δήλωναν και όλες οι υποσχέσεις τους διαψεύδονται κάθε ημέρα που περνάει, τρεισήμισι μήνες μετά ακόμα αναζητείται η ολοκληρωμένη λύση για να γίνει το αυτονόητο ! 
Η Μετεγκατάσταση του χωριού και των κατοίκων δηλαδή, κάτι που όχι πρέπει να γίνει σήμερα, ούτε αύριο, αλλά που έπρεπε να γίνει χθες και γράφοντας χθες εννοείται πριν καν συμβεί η κατολίσθηση.
Το ίδιο συνέβαινε και έπρεπε να γίνει και με την Μαυροπηγή και το ρήγμα, αλλά και εκεί υποσχέσεις και λόγια δίνονταν και κόντεψε και εκεί να καταπιεί η γης-ΔΕΗ το χωριό.

Κολλάει στην γραφειοκρατία η επιτακτική αυτή Μετεγκατάσταση, όπως κολλάει και η Μετεγκατάσταση της Ακρινής και ενώ τις υπόσχονται (μαζί) από εβδομάδα σε εβδομάδα, έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες και συνεχίζουν να τις υπόσχονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, λες και έχουν συνάψει συμφωνία με το Θαύμα οι Αρμόδιοι και μπορούν να συνεχίζουν να υπόσχονται.

Το ίδιο συνέβη και με το αποτελέσματα του πορίσματος της Κατολίσθησης, που ενώ κάποιοι υπόσχονταν να ανακοινωθεί εντός Ιουνίου, οι γνωστοί “ειδικοί” δεν ήθελαν να γίνει βιαστικά μην τυχών και γίνουν λάθη και παραλείψεις.
Έχουν γραφτεί πολλά για αυτό το Πόρισμα, το οποίο αμφισβητείται από κάποιους που γνωρίζουν καλά για το θέμα, καταθέτοντας μάλιστα και δημόσια τις σοβαρές επισημάνσεις – καταγγελίες τους και όπου σύμφωνα λοιπόν με αυτό η ΔΕΗ δεν φταίει που το χωριό σχίστηκε στα δύο.

Άλλωστε ποτέ η ΔΕΗ δεν φταίει, όπως και με το εξασθενές χρώμιο στον Ελλήσποντο, πρόσφατο παράδειγμα, όπου και εκεί όπως και στην Μαυροπηγή, όπως και σε αυτήν την περίπτωση των Αναργύρων, φταίει το υπέδαφος μας που τόσα χρόνια (το) πατάμε ανελέητα.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά για τους κατοίκους των Αναργύρων με τις ατελείωτες ταλαιπωρίες τους και τους κινδύνους, γίνεται
και ένας σεισμός, χωρίς προειδοποίηση από τους γνωστούς “ειδικούς”, και λες ότι το θαύμα κρατάει ακόμα, αφού όλα συνεχίζονται έτσι όπως έχουν.

Το θαύμα όμως έκανε την δουλειά του πολύ καλά και πολλές φορές, κάποιοι άλλοι δεν έκαναν την δουλειά τους και την υποχρέωση τους απέναντι στους Πολίτες που υπηρετούν.

Θαύμα που ο σεισμός δεν ήταν μεγαλύτερος, θαύμα που και ο καιρός δεν βρέχει μέχρι τώρα.
Όμως σε θαύματα δεν μπορείς να ελπίζεις συνέχεια, όπως δεν μπορείς να βασίζεσαι συνέχεια σε λόγια και υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρυσμα.
Το θαύμα αποδείχθηκε, τα λόγια τους ακόμα παραμένουν λόγια και υποσχέσεις, που σημαίνει ότι δεν είναι τίποτα άλλο από κοροϊδία, εμπαιγμός και μπορεί να έχουν επικίνδυνα και μοιραία αποτελέσματα.

Ευτυχώς τα θαύματα είναι Αλλουνού δουλειά.

Και έρχεται η 21η Σεπτεμβρίου 2017 και διαβάζουμε από Κυβερνητικούς όπου μαζί με τους Υπουργούς τους και τους λοιπούς παρατρεχάμενους τους που υπόσχονταν λύση άμεσα (εντός εβδομάδας όπως δήλωναν) να ανακοινώνουν ότι κατατέθηκε στην Βουλή το περιβόητο και πολυαναμενόμενο αυτό Νομοσχέδιο Μετεγκατάστασης των Αναργύρων, όπου συμπεριλαμβάνεται σε αυτό και η Μετεγκατάσταση και Απαλλοτρίωση της Ακρινής.

Έχοντας όμως για παραδείγματα τις Μετεγκαταστάσεις της Μαυροπηγής και παλαιότερα του Κλείτου(ς), ας ελπίσουμε ότι δεν θα κρατήσουν όσα χρόνια κράτησαν και αυτές, αφού γίνονται για λόγους διακινδύνευσης της ζωής, της υγείας και των ιδιοκτησιών των κατοίκων, όπως αναφέρουν.

Από την ψήφιση μέχρι την εφαρμογή (που θα πρέπει να είναι άμεση) μένει να δούμε τι θα γίνει και να ελπίζουμε σε θαύματα, γιατί όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα από τους νυν και προηγούμενους, αν είναι να ελπίζουμε σε αυτούς, μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει.


Πάντως μέχρι και σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2017 (μια εβδομάδα μετά) πέρα από την κατάθεση προς ψήφιση δεν έχει ανακοινωθεί ότι ψηφίστηκε, παρά μονάχα ότι συζητείται (26-09-2017) σε Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τον καιρό να περνάει, τον χρόνο να μετράει, νέα ρήγματα να εμφανίζονται, νέους σεισμούς πιο έντονους να γίνονται, τις βροχές να είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν και τους κινδύνους – φόβους και τις ταλαιπωρίες των κατοίκων να πολλαπλασιάζονται.

Όχι άλλα λόγια λοιπόν. Πράξεις άμεσα χωρίς τις παραμικρές καθυστερήσεις !!!
Η ουσία από το κείμενο βρίσκεται στο υστερόγραφο παρακάτω και αυτό είναι που έχει σημασία.

Πάντως αν τελικά γίνουν επιτέλους οι Μετεγκαταστάσεις των Αναργύρων και της Ακρινής, έτσι όπως φαίνεται και το πάνε οι κυβερνώντες, σίγουρα θα είναι από θαύμα και όχι από αυτούς που ψηφίζουμε.

Καλό είναι να πιστεύουμε σε θαύματα, κακό είναι να πιστεύουμε αυτούς που μας κοροϊδεύουν, αυτούς που μας τάζουν, αυτούς που μας ξεπουλάνε, αυτούς που μας προδίδουν την εμπιστοσύνη μας, στημένους “πανηγυρτζήδες” και συμφεροντολόγους πολιτικούς και να τους ανεχόμαστε, αντί να τους στείλουμε σπίτι τους, που αυτό και αν θα είναι ένα μεγάλο θαύμα αν το καταφέρουμε. 

Φωτογραφίες – Πηγές από το e-ptolemeos.gr , το http://pontokomicom.blogspot.gr/2017/06/71.html Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη , το kozan.gr , και το http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/florina-proeidopoiisi-lekka-gia-ekkenosi-tou-xoriou-anargyroi-nea-rigmata-ston-oikismo/2216502/ .

Υ.γ.: Αν ήταν να ψηφίσουν κανένα Νόμο, κάποιο Νομοσχέδιο, καμία Μεταρρύθμιση, κανένα Προεδρικό Διάταγμα, καμία Τροποποίηση, κανένα ΦΕΚ, κανένα ψήφισμα για να καλύψουν σκάνδαλα, και δικά τους τερτίπια και προς όφελος τους, όπως και ιδιαίτερα κατά της Πατρίδας μας, της Θρησκείας μας, της Παιδείας μας και της Ιστορίας μας δεν θα κολλούσαν πουθενά, δεν θα κωλυσιεργούσαν καθόλου, δεν θα χρονοτριβούσαν καθόλου και δεν θα τους σταματούσε τίποτα και θα είχε άμεση μάλιστα εφαρμογή και ούτε καν και θαύμα δεν θα τους καθυστερούσε δευτερόλεπτο.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου ΚοζάνηςΑλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

Μοιραστείτε την είδηση