Δεν αρκεί μόνον η επιδότηση στο ρεύμα

3 Min Read

Έγραφα στο τελευταίο κείμενο μου ότι, έστω και μικρή, η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ειναι ευπρόσδεκτη. Αλλά αυτό που βιώνουν τα νοικοκυριά, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι επιχειρήσεις, κυρίως βιοτεχνίες και οικοτεχνίες, από την αρχή της νέας χρονιάς, περιγράφεται μόνο με μια λέξη: Ασφυξία. Επομένως χρειάζονται και άλλου είδους παρεμβάσεις, από το κράτος, για να μπορέσουν να “αναπνεύσουν” κάπως όλοι αυτοί, οι καταναλωτές, που πάθανε …ηλεκτροπληξία. Την οποία προκάλεσε ένα έκτακτο “μπουγιουρντί”, είτε από την ΔΕΗ, είτε τους άλλους παρόχους ενέργειας.

Αιφνιδίως όλοι οι καταναλωτές, ενώ πλήρωναν κανονικώς τους λογαριασμούς τους, βρεθήκαν να χρωστάνε στον πάροχο τους έναν έκτακτο λογαριασμό που ήταν από διπλάσιος έως και πολλαπλάσιος των μηνιαίων καταβολών τους. Και ο οποίος έφερε την ονομασία “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Απαιτητός εφάπαξ. Άντε, το πολύ σε δυο-τρεις δόσεις, μετά από διαμαρτυρίες και διαβήματα των καταναλωτών.

Εδώ λοιπόν χρειάζεται μια παρέμβαση της πολιτείας. Ώστε τις πληρωμές αυτές, αφού αφορούν λογαριασμούς ενός ολόκληρου έτους, να μπορούν, πολίτες και επιχειρήσεις, να τους εξοφλήσουν ακριβώς στη διάρκεια ενός έτους. Δηλαδή σε δώδεκα δόσεις. Και να υποχρεωθούν οι πάροχοι, του λοιπού, να χρεώνουν αυτές τις αναπροσαρμογές ανά έκαστο λογαριασμό και όχι με μια ξαφνική χρέωση που προκαλεί …εγκεφαλικά.

Δεν θα τις γλιτώσουμε τις “αναπροσαρμογές”. Φάνηκε από την απάντηση που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:

“Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι κάποιο τέλος, δεν είναι κάποιος φόρος που θα μπορούσε το κράτος να τον αφαιρέσει ή να τον αναστείλει. Είναι το κόστος της ενέργειας. Απλά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε από όλους τους προμηθευτές, για να μπορεί να γίνεται έλεγχος και για να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει πόση είναι αυτή η αύξηση να υπάρχει, συγκεκριμένη και διακριτή αυτή η επιπλέον χρέωση έτσι ώστε να μπορεί καθένας να καταλάβει τι συμβαίνει”.

Δεν μας φώτισε όμως ως προς το γιατί έπρεπε αυτό να γίνει εφάπαξ, με υπέρογκους λογαριασμούς, και όχι ανά μήνα. Ούτε για το πόσο επιβαρύνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας οι προκλητικές αποφάσεις των χρυσοπληρωμένων, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως,  ανώτατων και ανώτερων στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ να χορηγήσουν …μπόνους, ίσο με το 50% του μισθού τους, στους εαυτούς τους, και πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση.

Μοιραστείτε την είδηση