Διατροφή και ενυδάτωση το καλοκαίρι

2 Min Read

Απαραίτητη είναι η ενυδάτωση του οργανισμού το καλοκαίρι και ειδικά σε περίοδο καύσωνα, αφού ο ιδρώτας αφυδατώνει τον οργανισμό πολλές φορές χωρίς να το καταλάβουμε.
Οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε προσεκτικοί τους καλοικαιρινούς μήνες, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και ιδιαίτερα στην παραλία και κατά την πολύωρη παραμονή μας σε εξωτερικό χώρο.
«Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της αφυδάτωσης είναι με το να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού. Επίσης, αυτό μπορεί να γίνει και μέσω των διατροφικών μας επιλογών. Πχ. τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγή ενυδάτωσης, όπως και διάφορα άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, η σόδα και τα αναψυκτικά, αλλά εκεί πρέπει να προσέξουμε και τις θερμίδες που λαμβάνουμε, γι’ αυτό κι επιλέγουμε αυτά που δεν έχουν θερμίδες» λέει η διατροφολόγος Βασιλική Γκέσου-Μπατσίλα.


Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά τον οργανισμό να ενυδατωθεί, αλλά και να ενισχυθεί με θρεπτικά στοιχεία. Οι ποσότητες, ωστόσο, των φρούτων δεν θα πρέπει να είναι μεγάλες, γιατί κι εκεί καραδοκούν οι θερμίδες. Από τα φρούτα επιλέγουμε καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, βανίλιες, αλλά και σύκα που έχει σημασία να τα καταλώνουμε ωμά και όχι πολτοποιημένα για παίρνουμε όλες τα θρεπτικά τους στοιχεία.
Απο τα λαχανικά που έχουν ελάχιστες θερμίδες επιλέγουμε αυτά της εποχής, όπως ντομάτα και αγγούρι, αλλά και μελιτζάνες, κολοκύθια και γενικά ότι άλλο βγάζει ο μπαχτσές, συμβουλεύει η κ. Γκέσου.
Γενικώς πάντως το καλοκαίρι θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανιτά και τα βαριά φαγητά και να στρεφόμαστε στον πλούτο των καρπών του ελληνικού καλοκαιριού.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση