Δικαίωση για την «ΕΛΠΙΔΑ» και την γνωμοδότηση στο αιολικό της ΤΕΡΝΑ στα Πιέρια

2 Min Read

Το Υπουργείο συμπεριλαμβάνει γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για το έργο

Συμπληρωματικό αίτημα γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του αιολικού πάρκου που επιχειρείται να γίνει στα Πιέρια Όρη, κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κάτι που είχε «ξεχάσει» κατά παράβαση της νομοθεσίας. Το συγκεκριμένο θέμα κατήγγειλε δημόσια η επικεφαλής του συνδυασμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία με επιστολή της ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού για το θέμα προς «αποκατάσταση της νομιμότητας για τα Πιέρια».

Η γνωμοδότηση που έλλειπε, εντοπίστηκε πως δεν συμπεριλήφθηκε στον σχετικό φάκελο κατά την διαδικασία της διαβούλευσης, παρά του ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά στην κατασκευή έργων σε περιοχές που προστατεύονται, λόγω της υψηλής αξίας των οικοσυστημάτων τους. Η περιοχή των Πιερίων είναι περιοχή Natura και οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζονται να στηθούν στις θέσεις «Σκοτεινό – Φλάμπουρο – Αβδέλα και Τούρλα».

«Ειδικά όταν πρόκειται για Οικοτόπους Προτεραιότητας όπως είναι τα Πιέρια Όρη, είναι υποχρεωτικό να γνωμοδοτεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Η αρνητική γνωμοδότηση αυτού του Φορέα στην ουσία σταματά τη διαδικασία αδειοδότησης και φυσικά και το έργο. Βροντοφωνάξαμε ότι τα Πιέρια πρέπει να σωθούν και μαζί με αυτά  όλες οι  περιοχές φυσικού κάλλους που σήμερα κατακλύζονται από την άναρχη, καταστροφική και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων Ενέργειας. Πετύχαμε να εφαρμοσθεί η Περιβαλλοντική Νομοθεσία στα Πιέρια και θα παρακολουθούμε το θέμα  ως το τέλος» είπε η επικεφαλής της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Το αιολικό πάρκο στα Πιέρια, είναι ισχύος 44,85 MW και σχεδιάζεται από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ ΑΕ.

 

Όλγα Τουφεγγοπούλου-www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση