Δήμος Εορδαίας: Επείγουσα ενημέρωση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς 

2 Min Read

Προθεσμία μέχρι 21 Ιουλίου 2024 για τη δήλωση των κατοικίδιων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Ο Δήμος Εορδαίας/ Τμήμα Περιβάλλοντος ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με το άρθρο 59 του Ν.5083/2024 – ΦΕΚ 12/Β’/26-01-2024, οι ιδιοκτήτες – κηδεμόνες ζώων συντροφιάς οφείλουν να δηλώσουν τα κατοικίδιά τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς μέχρι 21 Ιουλίου 2024.   

- Advertisement -

Ειδικότερα οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς οφείλουν να προσέξουν τα κάτωθι:

  1. Το ζώο η τα ζώα που είναι στην κηδεμονία τους να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση (microchip). Διαφορετικά διατρέχουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμων (300,00€) από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 
  2. Να βεβαιωθούν ότι τα ζώα τους εμφανίζονται στο ΕΜΖΣ. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους για την καταγραφή του ζώου.
  3. Να ελέγξουν ότι το ζώο τους εμφανίζεται ως ήδη στειρωμένο ή ακόμη αστείρωτο στο ΕΜΖΣ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει στο ιστορικό του ζώου στο ΕΜΖΣ η ένδειξη «ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ» ή «ΑΣΤΕΙΡΩΤΟ» και αν δεν υπάρχει πρέπει να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο από 300,00€ – 1.000,00€
  4. Οι κηδεμόνες ενήλικων ζώων πρέπει να επιλέξουν ή την στείρωση, ή την αποστολή DNA στο ΕΦΑΓΥΖΣ (Εργαστήριο Φύλαξης & Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς). Για όποια από τις δύο επιλογές προτιμήσουν πρέπει και πάλι να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000,00€.
Μοιραστείτε την είδηση