Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Θερινό πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων

6 Min Read

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

- Advertisement -

Τηλ.: 24610/98800-801

Στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί έκθεση αφής και συστήματος γραφής Braille.

Ισχύουν εισιτήρια: 4 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον προθάλαμο της Έκθεσης του μουσείου υπάρχουν QR-codes με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δύο διαθέσιμα έντυπα φυλλάδια του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Αιανής, καθώς και σε δύο ακόμα για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στο Βελβεντό και τα Σέρβια. Τα φυλλάδια διατίθενται επίσης δωρεάν και σε έντυπη μορφή.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΑΝΗΣ: Αρχαία Πόλη και Βασιλική Νεκρόπολη  

Ανοιχτός καθημερινά, 8:30-15:30

Η έδρα του αρμόδιου φύλακα του συνόλου του Αρχαιολογικού Χώρου είναι στην Αρχαία Πόλη, στο λόφο της Μεγάλης Ράχης Αιανής.

Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, τηλ.: 24610/98800-801

Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ισχύουν εισιτήρια για κάθε έναν από τους δύο χώρους: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Ειδικά για την Αρχαία Πόλη, ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2023, του έργου ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) «Μερική Ανάδειξη της Πόλης της Αρχαίας Αιανής», το οποίο περιλάμβανε κυρίως κατασκευή μονοπατιών και χώρων εξυπηρέτησης κοινού, η πρόσβαση και η περιήγηση στο χώρο είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη και προσιτή σε  όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, που μπορούν να προσεγγίσουν το σύνολο σχεδόν των ανασκαμμένων και αναδειγμένων ανασκαφικών τομέων. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες (ελληνικά – αγγλικά) και πινακίδα σε γραφή Braille, ενώ έχουν εκδοθεί και ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά – αγγλικά) που διευκολύνουν τους επισκέπτες στην περιήγηση.  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ανοιχτή καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24610/26210

Στη Συλλογή υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, επί των οδών Δημοκρατίας 8 και Φον Κοζάνι.

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον προθάλαμο της Έκθεσης της Συλλογής υπάρχουν QR-codes με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δύο διαθέσιμα φυλλάδια του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Αιανής, καθώς και σε δύο ακόμα για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στο Βελβεντό και τα Σέρβια. Τα φυλλάδια διατίθενται επίσης δωρεάν και σε έντυπη μορφή.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΡ. ΒΟΥΡΚΑ, στην ΚΟΖΑΝΗ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24610/25903

Δημογεροντίας 8, πίσω από τη Μητρόπολη.

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον αύλειο χώρο και μέχρι την είσοδο του ισογείου, με ορατότητα στο ισόγειο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥΛΚΩΣ, στη ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24650/21352

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον αύλειο χώρο και μέχρι την είσοδο του ισογείου, με ορατότητα στο ισόγειο και σε μέρος του υπογείου του κτηρίου, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πληροφορίες για τα μνημεία της Σιάτιστας και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στα Αρχοντικά και Αργυριάδη – Μαλιόγκα, μπορεί να έχει κανείς στον ιστότοπο: https://colorsofsiatista.gr/

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΑΛΙΟΓΚΑ, στη ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24650/21352

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Από την είσοδο της αυλής υπάρχει ορατότητα στην πρόσοψη του κτηρίου.

Πληροφορίες για τα μνημεία της Σιάτιστας και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στα Αρχοντικά Αργυριάδη – Μαλιόγκα και Πούλκως, μπορεί να έχει κανείς στον ιστότοπο: https://colorsofsiatista.gr/

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Για το διάστημα 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: Ανοιχτός καθημερινά (εκτός Τετάρτης), 8:30-15:30

Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους φύλακες της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης, τηλ.: 24610/39667, 6940414089

Είσοδος ελεύθερη

Στο πάνω επίπεδο, με ορατότητα σε όλο το χώρο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για το μνημείο από ταμπλό που υπάρχει στο χώρο καθώς και από έντυπο φυλλάδιο που διατίθενται δωρεάν. Γενικά για τους μακεδονικούς τάφους της Π.Ε. Κοζάνης μπορεί να ενημερωθεί κανείς από ψηφιοποιημένο φυλλάδιο που θα βρει στον ιστότοπο του μουσείου Αιανής: www.mouseioaianis.gr 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕΡΒΙΩΝ

Ο χώρος είναι ελεύθερα προσβάσιμος, ενώ η επίσκεψη γίνεται με ευθύνη των επισκεπτών.

Ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2023, του έργου ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) «Στερέωση και Αποκατάσταση του Δυτικού Πύργου στο Κάστρο Σερβίων», ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της μορφής των πύργων της βυζαντινής Ακρόπολης.

Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες (ελληνικά – αγγλικά) και πινακίδα σε γραφή Braille. Στις πινακίδες υπάρχουν QR-codes που παραπέμπουν στον δίγλωσσο ιστότοπο του έργου https://byzantineservia.gr/  με αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το κάθε μνημείο του χώρου καθώς και αναλυτικές οδηγίες επίσκεψης και χρήσιμες πληροφορίες για την περιήγηση στην Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων. 

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά – αγγλικά) τα οποία διατίθενται δωρεάν στα πωλητήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης. Στα σημεία αυτά μπορεί να βρει κανείς και το δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στην περιοχή των Σερβίων.

Μοιραστείτε την είδηση