Είναι θέμα αξιοπιστίας της εξουσίας

3 Min Read

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους επιμένω να ασχολούμαι με την υπόθεση των υποκλοπών, που δεν παύουν να είναι υποκλοπές, έστω και αν τις βαπτίζουμε «επισυνδέσεις». Ένας κρίσιμος λόγος είναι ότι από τον χειρισμό της υπόθεσης κρίνεται η σχέση της πολιτείας, ιδίως δε των συντεταγμένων οργάνων της, από την εκτελεστική εξουσία, την κυβέρνηση, ως την δικαστική, με τους πολίτες. Το αν θα αποκατασταθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την εξουσία. Η όποια έχει τραυματισθεί, με τους ως τώρα χειρισμούς, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Το γιατί είναι κρίσιμη παράμετρος των πολιτικών διεργασιών, η ύπαρξη, είτε η απουσία, αυτής της εμπιστοσύνης είναι αυτονόητο. Ισχύει διαχρονικώς, ανεξαρτήτως του χρώματος εκείνων που κυβερνούν τον τόπο. Αλλά, στην συγκεκριμένη συγκυρία, αποκτά μια δραματικότερη διάσταση. Διότι οι πολίτες θα κληθούν όχι απλώς να «πειθαρχήσουν» σε αποφάσεις που δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστες στον κάθε ένα, αλλά να βοηθήσουν με την ψυχή και την καρδιά τους, ώστε να ξεπεράσουμε τον κάβο.

Όλοι συμφωνούν ότι μας περιμένει, όπως και ολόκληρη την Ευρώπη, ένας δύσκολος χειμώνας. Για την αντιμετώπιση του οποίου δεν αρκούν ούτε οι κοινοτικές αποφάσεις ούτε οι επιμέρους κυβερνητικές παρεμβάσεις σε κάθε χώρα. Θα χρειασθεί να «βάλουν πλάτη» και οι πολίτες. Να αλλάξουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις συνήθεις τους, τον τρόπο ζωής τους. Το δείχνουν οι αποφάσεις που λαμβάνουν ήδη αρκετές κυβερνήσεις. Από τον περιορισμό της φωταγώγησης των πόλεων, ως την καθιέρωση ορίων στην οικιακή κατανάλωση ενέργειας.

Ο κίνδυνος να φτάσουμε, για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στην επιβολή δελτίου στην κατανάλωση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ήδη ορατός. Λιγότερο ίσως σε κάποιες βόρειες χώρες, όπου οι πολίτες είναι μαθημένοι να «πειθαρχούν». Να αυτοελέγχονται. Αλλά περισσότερο σε εκείνες, ιδίως του μεσογειακού Νότου, όπου το «ωχ αδελφέ» είναι στάση ζωής για μια μερίδα των πολιτών.

Για την ώρα αποφεύγετε κ. Πρόεδρε, να προετοιμάσετε την κοινή γνώμη για αυτό το κακό ενδεχόμενο. Να ζητήσετε από τους ανθρώπους να κάνουν π.χ. το λουτρό τους με λιγότερο ζεστό νερό, η να πάψου να είναι σύγχρονοι …Κολοκοτρωναίοι που πάνε παντού καβαλά στο γιώτα-χι τους. Θα αναγκασθείτε όμως να το κάνετε. Αλλά για να έχετε ικανοποιητική ανταπόκριση, θα πρέπει οι πολίτες να σας εμπιστεύονται. Ανάγκη αξιοπιστίας.

   giorgismassavetas@gmail.com

Μοιραστείτε την είδηση