Εκτοξεύθηκε κατά 250% η τιμή του νικελίου την ώρα που πωλείται η ΛΑΡΚΟ σε Σέρβια και Καστοριά

3 Min Read

Πρωτοφανής ιστορικά εκτίναξη της τιμής του νικελίου σημειώθηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου, με κατακόρυφη αύξηση κατά 250%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε «σεισμό» στο χρηματιστήριο μετάλλων, αφού Ουκρανία και Ρωσία έχουν την πρωτοκαθεδρία στα κοιτάσματα νικελίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών και παραγώγων σιδήρου και ατσαλιού.

Η Δυτική Μακεδονία διέθετε δυο ορυχεία που εξόρυσσαν νικέλιο, αυτά της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια και στην Καστοριά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διέκοψε τη διαπραγμάτευση του νικελίου, μετά από μια πρωτοφανή ιστορικά εκτίναξη της τιμής του, η οποία δημιούργησε αδυναμία σε πολλούς χρηματιστές να καλύψουν τα margin calls έναντι ζημιογόνων short θέσεων, σε μια συντριπτική συμπίεση που συντάραξε τόσο τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου στον κόσμο, όσο και μεγάλη κινεζική τράπεζα. Η τιμή που έσπασε το ρεκόρ ήταν κάτι περισσότερο από 100.000 δολάρια ο τόνος, με κύρια ανησυχία το κατά πόσο η προσφορά από πλευράς Ρωσίας στη διεθνή αγορά θα συνεχιστεί ή όχι απρόσκοπτα..

Τελιγιορίδου: εθνικό έγκλημα η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» την πώληση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «υπόλογη γι’ αυτό». Η κ. Τελιγιορίδου αναφέρει:

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ στο δημόσιο σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τιμή στις 11.000€. Τώρα που η τιμή του νικελίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη και μάλιστα σταμάτησε η διαπραγμάτευση του νικελίου στο Λονδίνο γιατί έφθασε  στα 100.000 $ ο τόνος,  η ΝΔ θέλει να την ξεπουλήσει αφήνοντας στο δρόμο 1.200 εργαζόμενους και βλάπτοντας την εθνική οικονομία.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια εταιρία στρατηγικής σημασίας και μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς νικελίου στον πλανήτη και μοναδική στην Ευρώπη. Η ΝΔ ξεπουλάει τον εθνικό μας πλούτο και μάλιστα σε μια εποχή που η αξία του εκτινάσσεται, καθώς το περιεχόμενο κοβάλτιο αποτελεί βασικό στοιχείο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στη χρήση των οποίων στρέφεται η διεθνής κοινότητα.

Η ΛΑΡΚΟ παράγει minimun 18.000 τόνους τον χρόνο. Η εκτίναξη της τιμής του νικελίου  όχι μόνο εξοφλεί το χρέος της στη ΔΕΗ αλλά την καθιστά πρωτοπόρα εταιρία στην παραγωγική ανασυγκρότηση».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση