Ένα βήμα πιο κοντά στην παραχώρηση του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων στο Δήμο Κοζάνης μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

4 Min Read

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την παραχώρηση για 99 χρόνια του μεγαλύτερου μέρους του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων στην τοπική κοινωνία αποτελεί η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η συμφωνία υπογράφηκε πριν τις εκλογές μεταξύ του Δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη και του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με το Δήμαρχο χθες να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης, όπως είχε αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Κώστας Δεσποτίδης περιλαμβάνει:
– Την παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης των 220 στρ. του νοτιοανατολικού τμήματος του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, που ορίζεται από τη συνέχεια της οδού Δαβάκη, στο Δήμο Κοζάνης
– Την παραχώρηση κατά χρήση 19,5 στρ. του πρώην στρατοπέδου Ψυχογιού (στρατιωτικό γήπεδο)
– Την παραχώρηση των κτιρίων εντός της παραχωρούμενης έκτασης
– Την εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (τοπικό ρυμοτομικό) για την έκταση των 220 στρ. όπου θα προβλέπονται εκτεταμένοι χώροι πρασίνου και αποκλειστικά Κοινόχρηστες και Κοινωφελείς χρήσεις με συντελεστή δόμησης 0,2
– Την κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τη παραχωρούμενη έκτασης σε άλλο χώρο, από εθνικούς πόρους.
« Μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων και συζητήσεων βάλαμε πλέον τις βάσεις για την υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της Κοζάνης της αξιοποίησης του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων και ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί μια σπουδαία εξέλιξη στο θέμα, που αφήνεται παρακαταθήκη στις επόμενες διοικήσεις» ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.
Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης «το συμφωνητικό περιλαμβάνει την καταρχήν παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου, καθότι οι επιχειρησιακές μονάδες θα συνεχίσουν να παραμένουν στο χώρο αυτό και θα περιοριστούν στο αναγκαίο τμήμα για τη λειτουργία τους, και για το υπόλοιπο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση έναντι αντισταθμιστικών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Μια συμφωνία προς το συμφέρον του Δήμου».
Το ακριβές μίσθωμα δεν έγινε γνωστό (η συμφωνία θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης) αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ετήσιο, ακολουθώντας το μοντέλο της παραχώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού.
Αναφορικά με το σχεδιασμό για τη χρήση του χώρου ο Δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε πως «το πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνει πως εκεί θα εγκατασταθούν κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις και κυρίως διοικητικό κέντρο, υπηρεσίες του Δήμου, η Πυροσβεστική και άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες».
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη διευκολύνει και την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κοζάνης, που θα μπορεί να περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου.
« Ελπίζουμε πως και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να υπάρχει η ίδια βούληση από όλες τις πλευρές ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, όπως πετύχαμε και με το χώρο του ΟΣΕ» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.
Αξίζει να θυμίσουμε εδώ πως η υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων αποτελεί μια παλιά διεκδίκηση της περιοχής με πολλές προσπάθειες να έχουν επιχειρηθεί ιδιαίτερα το διάστημα μεταξύ του 1995 και του 2003 χωρίς όμως ποτέ να έχει υπάρξει συμφωνία στους όρους καθώς οι απαιτήσεις του Υπουργείο Άμυνας δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν.
Όπως αναφέραμε το θέμα θα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα δούμε και τη στάση της παράταξης του νέου Δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα.

Μοιραστείτε την είδηση