Ερώτηση Κόκκαλη στην Κομισιόν για την χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης

5 Min Read

Χαρακτήρισε την Δυτική Μακεδονία ως «παράδειγμα προς αποφυγήν»

Ερώτηση προς την Κομισιόν για το κατά πόσο συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό η χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων που αφορούν στην ενίσχυση νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και γραμματέας του «ΚΟΣΜΟΣ» Πέτρος Κόκκαλης. Την είδηση μετέφερε στο κοινό της Κοζάνης ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για τις θέσεις του «ΚΟΣΜΟΣ» στην Δυτική Μακεδονία.

- Advertisement -

Ο ευρωβουλευτής βρίσκεται από χθες στην περιοχή στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας. Σε όλες τις επισκέψεις του διατύπωσε σε αυστηρό τόνο την απουσία διαλόγου και διαβούλευσης της Κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία κατά την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.


Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανήρτησε στις 19 Ιανουαρίου 2024, μέσω της 5ης Γραπτής Διαδικασίας του Σχεδίου Αξιολόγησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027» τα τέσσερα τεύχη εξειδίκευσης προτεινομένων δράσεων που αφορούν την ενίσχυση νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν σε τομείς προτεραιότητας των ΕΣΔΙΜ στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 1 του ΠΔΑΜ.

Ως προς αυτά ο κ. Κόκκαλης, μεταξύ άλλων, ρωτά την Επιτροπή αν συνάδει με το πνεύμα του Κανονισμού η κατεύθυνση του μισού σχεδόν ποσού σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και το κριτήριο του ελάχιστου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού των €500.000 που προβλέπεται στα δυο τεύχη εξειδίκευσης για τις ΜMΕ, με δεδομένο ότι το εν λόγω κριτήριο θα αποκλείσει την πλειοψηφία των τοπικών ΜMΕ;

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα παραδείγματα της μετάβασης στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας την Δυτική Μακεδονία «παράδειγμα προς αποφυγήν».

Τις θέσεις του «ΚΟΣΜΟΣ» παρουσίασε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Λευτέρης Ιωαννίδης και παρεμβάσεις έγιναν από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη και τον Δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη. Παρών ήταν και ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των προέδρων των Επιμελητηρίων (ΕΒΕ, ΟΕΕ, ΤΕΕ) και του Πρύτανη Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην Μετάβαση.

Ο κ. Κόκκαλης το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε στην Φλώρινα με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Βασίλη Χατζητιμόθεου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται με την ενέργεια και το μέλλον της περιοχής. Στην Φλώρινα εντός του έτους ολοκληρώνονται τα έργα του δικτύου φυσικού αερίου και μέχρι τέλος του 2024 θα υπάρξουν και οι πρώτες συνδέσεις. Εκφράστηκε η αβεβαιότητα των τιμών του ορυκτού φυσικού αερίου στο μέλλον και λόγω αυτού πολλοί κάτοικοι της περιοχής θα κρατήσουν εφεδρικά τους λέβητες πετρελαίου. Η Φλώρινα είναι μια πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω και του γειτονικού λιγνιτικού εργοστασίου που λειτουργεί στα Μπίτολα.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση με μαθητές και μαθήτριες του 2ου Λυκείου της Φλώρινας. Η συνάντηση έγινε στις εγκαταστάσεις του Όμιλου Ενεργού Νέων Φλώρινας, ενός οργανισμού ζωντανού με πυρήνα τη νεολαία. Ο κ. Κόκκαλης άκουσε τους προβληματισμούς των νέων, οι οποίοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την ανεπαρκή ενημέρωση που υπάρχει και την έλλειψη πρωτοβουλιών για να γίνουν κατανοητά τα δεδομένα της μετάβασης.

«Δυστυχώς η ιστορία της μετάβασης στην Δυτική Μακεδονία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν και θα μπορούσε να ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Εδώ φαίνεται και η παντελής έλλειψη διαβούλευσης στην κατάρτιση του σχεδίου και η αδιαφορία που επέδειξε η Κυβέρνηση κατά την κατάρτιση του σχεδίου».

Ο Γραμματέας του Κόσμος επισκέφθηκε το οινοποιείο «Κτήμα Α» στο Αμύνταιο, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεκινήσει βιολογικές καλλιέργειες με το 30% της παραγωγής του να εξάγεται την ώρα που σε επίπεδο χώρας οι εξαγωγές αγγίζουν το 11,5% του κλάδου. Ανάδειξη οικοτουρισμού και χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία κυριάρχησαν στην συζήτηση με τους δυο ιδιοκτήτες Μάκη Μαυρίδη και Άγγελο Ιατρίδη. Στόχος της εταιρείας είναι να δείξει την δυνατή εικόνα του ελληνικού κρασιού και της δυτικής Μακεδονίας.

Ένα από τα ζητήματα που είναι άξιο αναφοράς, είναι ο σχεδιασμός της ΚΑΠ, η οποία βασίζεται στο ΕΣΠΑ προηγούμενης περιόδου με αποτέλεσμα να «τρέχει» με χρηματοδοτικά εργαλεία διαφορετικών αναγκών. Η νέα ΚΑΠ θα βασίζεται πλέον στο Green Deal και αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.

Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, συζητήθηκαν τα σχέδια του Δήμου Εορδαίας για την πρώην λιπασματοβιομηχανία της ΑΕΒΑΛ, η οποία σχεδιάζεται να γίνει επιχειρηματικό κέντρο.

Η περιοδεία του κ. Κόκκαλη συνεχίζεται την Παρασκευή σε Καστοριά και Πρέσπα.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση