ΕΡΤ3- «Ο Κριμαϊκός Πόλεμος/ The Crimean War» – Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ – Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 22:00

3 Min Read

Το πρώτο επεισόδιο της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Κριμαϊκός Πόλεμος/ The Crimean War», παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 22:00.

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856) έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Ήταν η μόνη μεγάλη σύγκρουση στην οποία ενεπλάκησαν οι μεγάλες δυνάμεις στα 100 χρόνια μεταξύ του Βατερλώ και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την εποχή εκείνη ονομαζόταν Ρωσικός Πόλεμος, αφού η Βρετανία, η Γαλλία, η Τουρκία (και αργότερα η Σαρδηνία) συγκρούστηκαν με την Αυτοκρατορική Ρωσία.

Ήταν ο πρώτος πόλεμος που φωνογραφήθηκε ποτέ και στην ουσία άλλαξε τον χάρτη της Ευρώπης για πάντα. Μέσα σε λίγα χρόνια τρία νέα έθνη – η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία αναδύθηκαν από τις στάχτες του.

Στη Ρωσία, η ήττα οδήγησε στην απελευθέρωση των δουλοπάροικων και έσπειρε τους σπόρους της μελλοντικής επανάστασης. Στη Βρετανία, οι λάθος χειρισμοί της πολεμικής προσπάθειας οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης. Οι αναφορές από το μέτωπο από τον πρώτο πολεμικό ανταποκριτή, Ουίλιαμ Χάουαρντ Ράσελ της εφημερίδας Times, τόνιζαν την τρομακτική αλαζονεία των αριστοκρατών Βρετανών αξιωματικών και πυροδότησαν ένα εγχώριο κίνημα προς κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Η σειρά, που αποτελείται από τρία επεισόδια, χρησιμοποιεί αναφορές καθώς και επιστολές, ημερολόγια και πίνακες στρατιωτών, ναυτών, νοσοκόμων κι άλλων αυτόπτων μαρτύρων για να αναβιώσει τη σύγκρουση.

Σκηνοθεσία: Mick Gold

Τετάρτη 21 & 28 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου στις 22:00.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση