Έτοιμος να κρατήσει το «τιμόνι» του Δήμου Κοζάνης δηλώνει ο Γιάννης Κοκκαλιάρης

8 Min Read

Τι αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Χ» για τις αυξήσεις σε ΔΙΑΔΥΜΑ, Τηλεθέρμανση και Δημοτικά Τέλη

Με πρώτη προτεραιότητα την τηλεθέρμανση και το μέλλον της, η νέα δημοτική αρχή Κοζάνης «μπαίνει» από 1η Ιανουαρίου και για πέντε χρόνια στο δύσκολο μονοπάτι της αυτοδιοίκησης. Ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε συνέντευξή του στον «Χ» φαίνεται να ξέρει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει και δηλώνει αποφασισμένος να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

- Advertisement -

Οι αυξήσεις στην τιμή της τηλεθέρμανσης, η Δίκαιη Μετάβαση και η απορρόφηση των κονδυλίων, οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και η κατάργηση των νομικών προσώπων του δήμου, ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στο νέο δήμαρχο στο πλαίσιο της πρώτης του συνέντευξης μετά την ορκωμοσία του.

Ως «βέλη στην φαρέτρα» του βλέπει το προσωπικό και τους πολίτες του Δήμου Κοζάνης ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος από την επόμενη μέρα της εκλογής του ξεκίνησε το δύσκολο έργο των επαφών και των διερευνητικών συναντήσεων για να θέσει τις βάσεις της έναρξης της διακυβέρνησης του Δήμου από 1η Ιανουαρίου 2024. Ο κ. Κοκκαλιάρης στη συνέντευξή του στον «Χ» δηλώνει γνώστης των προβλημάτων της περιοχής και εκφράζει την αισιοδοξία του πως η ομάδα του θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.

«Είμαστε εργατικοί και επειδή γνωρίζουμε τα προβλήματα των πολιτών και του δήμου, νομίζω πως θα τα καταφέρουμε μια χαρά. Ξεκινάμε με την καθημερινότητα των πολιτών και ταυτόχρονα χτίζουμε το όραμα που έχουμε για την περιοχή μας. Ο Δήμος Κοζάνης υπηρεσιακά είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο αλλά σίγουρα χρειάζονται αλλαγές για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Θα χρειαστεί να μελετήσουμε αυτούς τους τομείς για να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται κάπου λίγο, κάπου καθόλου, κάπου περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης στη συνέντευξή του ανέφερε πολλές φορές την λέξη «μαζί» θέλοντας να δείξει πως είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει ένα «διαφορετικό μοντέλο διοίκησης» όπως είχε πει και στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. «Οι υπάλληλοι του δήμου αλλά και οι πολίτες, πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι και συνένοχοι σε αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε. Ο Δήμος έχει μια συνέχεια. Δεν μπορεί ξαφνικά, μέσα σε μια μέρα, να σβήσουν όλα και να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Θα υπάρξουν τομείς που θα συνεχίσουμε κάτι μέτριο ή καλό που έγινε. Τα χρόνια αλλάζουν και η περιοχή μας πέρασε πολύ δύσκολα και ακόμη περνάει λόγω και της απολιγνιτοποίησης. Δυστυχώς έφυγε πολύς νέος κόσμος τα τελευταία χρόνια, άρα πρέπει να δούμε ταυτόχρονα πολλές παραμέτρους για να σταματήσει η μετανάστευση των κατοίκων της περιοχής και να δούμε πως μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα και ευκαιρίες για να επαναπατριστούν, όπως είναι οι νέες θέσεις εργασίας και η ποιότητα ζωής. Δεν μιλάω μόνο για την πόλη της Κοζάνης γιατί είναι πολύ σημαντικά και τα δημοτικά μας διαμερίσματα με τις ομορφιές και την παράδοση που έχουν και δυστυχώς οι πρώτοι άνθρωποι που φεύγουν, είναι κυρίως από τα δημοτικά μας διαμερίσματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκαλιάρης.

Οι πρώτες προτεραιότητες

Μείωση των αδέσποτων, αξιοποίηση των πόρων της Δίκαιης Μετάβασης, προσέλκυση τουριστών και τηλεθέρμανση, είναι οι πρώτες προτεραιότητες που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη.

Όσον αφορά στην τηλεθέρμανση ομολογεί πως η αύξηση στην τιμή της Τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα είναι κάτι που έχει θορυβήσει και απασχολεί αρκετά τη νέα διοίκηση όπως και το ζήτημα των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.

«Οι σκόπελοι είναι πολλοί και δεν θα είναι μόνο αυτοί. Εμείς θα είμαστε ξεκάθαροι και θα επικοινωνήσουμε με τον κόσμο για να γνωρίζει τα πάντα. Η ΔΙΑΔΥΜΑ για παράδειγμα που ζητά αυξήσεις, είναι ένας φορέας που έχει ανταποδοτικότητα και τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε καμία αύξηση. Μετά από τόσα χρόνια θα μιλάμε πλέον για μια αύξηση περίπου στο 6% σε αντίθεση με το αρχικό 15%. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα όμως υπάρχουν τρόποι να γίνουν μεν αυξήσεις, αλλά να είναι μικρές και εμείς θα παλέψουμε και για μειώσεις όπου μπορούμε» ανέφερε. 

Για την τηλεθέρμανση που «ζεσταίνει» την περιοχή εδώ και 31 χρόνια τόνισε πως «πρέπει να κρατηθεί με νύχια και με δόντια και να μην απαξιωθούν οι υποδομές που έχουν γίνει» και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί το φθηνότερο θερμικό μέσο στην Ελλάδα. «Είμαστε η πιο κρύα περιφέρεια στην Ελλάδα, κάποιοι το ξεχνάνε αλλά εμείς θα είμαστε εδώ να τους το υπενθυμίζουμε καθώς το κόστος της θέρμανσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή μας και ειδικά στα δημοτικά διαμερίσματα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο δυνατόν μικρότερη αύξηση» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην χρήση των ΑΠΕ με στόχο να ερευνηθούν οι δυνατότητες για την εκμετάλλευσή τους για εξασφάλιση φθηνής ενέργειας.

Επενδύσεις  

Ο ίδιος σαν επιχειρηματίας, είναι αισιόδοξος πως θα έρθουν επενδύσεις στην περιοχή και ότι ο δήμος είναι ένας ισχυρός «παίκτης» καθώς μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδυτών με σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, είτε στους επενδυτές, είτε στην περιοχή. «Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε πράγματα για τον τόπο μας, τα οποία τα δικαιούμαστε καθώς στην περιοχή μας δώσαμε τα εσώψυχα μας για να έχει ενέργεια όλη η χώρα και γιατί υπάρχουν χρήματα που μπορούν να διεκδικηθούν. Τίποτα δεν έρχεται έτοιμο, χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο και να επικεντρωθούμε σε αυτό, για να μπορέσει η περιοχή μας να αναπτυχθεί και να βρει το βηματισμό της». 

ΟΑΠΝ, Βιβλιοθήκη & Κοινωφελής Ο κ. Κοκκαλιάρης μίλησε και για την κατάργηση των νομικών προσώπων του ΟΑΠΝ, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Κοζάνης, κατάργηση για την οποία συμφώνησε η παράταξή του. Δικαιολογώντας τους λόγους της θέσης του αυτής είπε πως η κατάργηση της αυτοτέλειας των νομικών προσώπων ήταν προς την σωστή κατεύθυνση μιας και ο δήμος επιχορηγούσε τα νομικά πρόσωπα και πριν και τώρα «και δεν θα αλλάξει κάτι στη δομή των οργανισμών αφού εξακολουθούν να είναι κάτω από την ομπρέλα» του δήμου. Πριν πάρουμε αυτή την απόφαση, συζητήσαμε και με άλλους δήμους για να δούμε τι θα κάνουμε συνολικά και μέσω της ΚΕΔΕ. Από τα 600 νομικά πρόσωπα, μόνο τα 15-16 έμειναν αυτοτελή. Από εκεί και πέρα το να κρατήσουμε ένα νομικό πρόσωπο, ήταν “ψευτοδίλημμα” δεν θα άλλαζε κάτι και το θέμα ήταν να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Δεν αλλάζει κάτι, ούτε για τη δομή τους, ούτε για τους εργαζόμενους. Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, να συνενωθούμε και να βγούμε πιο δυνατοί» κατέληξε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Γιάννης Κωσταρέλλας – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση