Ευρωπαϊκό Βραβείο για το νερόμυλο του Αγίου Γερμανού

1 Min Read

Grand prix στην κατηγορία «αποκατάσταση» στην απονομή των βραβείων για την πολιτιστική κληρονομιά Europa Nostra, απέσπασε ο παραδοσιακός νερόμυλος Αγίου Γερμανού Πρεσπών. Η τελετή έγινε στη Μαδρίτη και παρουσιάστηκαν 28 έργα από 16 χώρες, που διακρίθηκαν για την υποδειγματική προσφορά τους στη διατήρηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο μύλος επισκευάστηκε για πρώτη φορά μερικώς το 1997 από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια κατοίκων του χωριού και εθελοντών. Το 2015 ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή του, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και τη συμπαράσταση των αρμόδιων φορέων.

Τη μελέτη αποκατάστασης και την επίβλεψη υλοποίησης του έργου ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέας Στόιος.

Η αποκατάσταση του νερόμυλου περιελάμβανε την επισκευή του κτίσματος, την ανακατασκευή των μηχανισμών και του συστήματος υδροδότησής του, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Σήμερα, αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της προβιομηχανικής μας κληρονομιάς και έχει ανακτήσει το ρόλο του στην καθημερινότητα του χωριού προσφέροντας τις υπηρεσίες του.

 

Πηγή ert.gr

Μοιραστείτε την είδηση