Έξυπνη και ασφαλής συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο. Της Βούλας Αγραφιώτη*

4 Min Read

Η τήρηση βασικών κανόνων κατά το χειρισμό των τροφίμων που συντηρούνται στο ψυγείο, μπορεί να μας «γλιτώσει» από δυσάρεστες καταστάσεις (πχ. τροφική δηλητηρίαση) αλλά και να μας προσφέρει τη δυνατότητα να διατηρούμε τα τρόφιμά μας ποιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στο οικιακό ψυγείο, συντηρούμε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, γι’αυτό η θερμοκρασία του θα πρέπει να είναι κατάλληλη για όλα τα προϊόντα που συντηρούνται σ’αυτό. Το εύρος θερμοκρασίας που πρέπει να έχει ο θάλαμος ψύξης ενός ψυγείου είναι 0-4οC, ωστόσο υπάρχουν τμήματά του, όπως η πόρτα, που ανοιγοκλείνει πολλές φορές μέσα στην ημέρα, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 10οC, τιμή που μπορεί να επιφέρει σοβαρές αλλοιώσεις στα προϊόντα.


Μία σωστή και ασφαλής πρακτική συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο μας είναι η εξής:
Στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου τοποθετούμε ωμό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρια, πάντα σε κλειστό δοχείο, ώστε να μη στάξουν οι χυμοί τους σε άλλα τρόφιμα και υπάρξει επιμόλυνση.
Στα μεσαία ράφια μπορούμε να διατηρήσουμε γάλα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά, αυγά (τα αυγά μπορούν να τοποθετηθούν και στην πόρτα του ψυγείου).
Στα ψηλότερα ράφια συντηρούμε μαγειρεμένο φαγητό που έχει περισσέψει και οποιαδήποτε συσκευασία τροφίμου που έχουμε ανοίξει. Προσοχή όμως! Αν περισσέψει το περιεχόμενο μιας κονσέρβας, το τοποθετούμε σε άλλο δοχείο και δεν το αφήνουμε ποτέ μέσα στην κονσέρβα.
Στην πόρτα του ψυγείου, μπορούμε να συντηρήσουμε βούτυρο, μαγιονέζα, σάλτσες, ελιές, αναψυκτικά , κρασί και γενικότερα τρόφιμα που δεν ανήκουν στα ευαίσθητα προϊόντα (όπως είναι τα αλλαντικά και το γάλα).
Συντηρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ειδικό συρτάρι. Ορισμένα φρούτα όμως, παράγουν με γρήγορους ρυθμούς μία ουσία, το αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμαση, και συνεπώς την ποιοτική υποβάθμιση άλλων φρούτων και λαχανικών που αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο με αυτά. Για παράδειγμα, τα μήλα και τα ακτινίδια, πρέπει να αποφεύγουμε να τα συντηρούμε στο ίδιο συρτάρι με μαρούλι, αγγούρι και καρότα, λαχανικά δηλαδή που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την παραπάνω διαδικασία με αποτέλεσμα να χαλάνε γρηγορότερα.


Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και βασικούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής:
Καθαρίζουμε τακτικά το εσωτερικό του ψυγείου.
Δεν υπερφορτώνουμε το ψυγείο με τρόφιμα, καθώς έτσι δεν κυκλοφορεί σωστά ο αέρας και δε γίνεται σωστή ψύξη.
Δεν τοποθετούμε στο ψυγείο ζεστό φαγητό.
Τηρούμε τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στα τρόφιμα και προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.
Κάθε τρόφιμο μαγειρεμένο ή ωμό, πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο που κλείνει καλά και είναι κατάλληλο για τρόφιμα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ενδείκνυνται για όλα τα τρόφιμα, καθώς σε ορισμένα προκαλούν μεταβολές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Μερικά λοιπόν από αυτά τα τρόφιμα, που είναι καλό να μη συντηρούνται στο ψυγείο, είναι οι τομάτες, το ψωμί (όχι του τοστ), τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πατάτες, το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα έλαια, το μέλι, τα μπαχαρικά καθώς και ορισμένα φρέσκα μυρωδικά (π.χ. βασιλικός).

Η Βούλα Αγραφιώτη είναι M.Sc. Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων Α.Π.Θ., Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ

Μοιραστείτε την είδηση