Φωτεινά μυαλά που φεύγουν

2 Min Read

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του εκ Δαμασκηνιάς Βοϊου καταγόμενου Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου (που δημοσιεύει σήμερα ο “Χρόνος”) για τις ευκαιρίες που ανοίγει μια υποτροφία στο Yale, θυμήθηκα τη Φωτεινή ομιλία πριν κάποια χρόνια στην Αίθουσα Τέχνης της Φωτεινής Αγραφιώτη.

Η Αγραφιώτη, γέννημα αυτή της πόλης, σπούδασε στο ελληνικό πανεπιστήμιο και στη συνέχεια έφυγε για τον Καναδά, όπου εξερεύνησε ένα άγνωστο έως τότε πεδίο στη βιομετρική, την ταυτοποίηση ενός ανθρώπου από το χτύπο της καρδιάς του. Η ερευνητική της πρωτοπορία την οδήγησε σε μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, το βραχιόλι Nymi, διαβατήριο για το ταξίδι της στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.
Από την ομιλία της τότε ξεχώρισα μερικά πράγματα που θεωρώ ότι είναι πάντα επίκαιρα:
1ο Όταν θέλεις να κάνεις κάτι, τα πάντα σε οδηγούν εκεί.
2ο Η φιλοδοξία αποτελεί ισχυρότερη κινητήριο δύναμη ακόμα και από το χρήμα. Με τα λόγια της Φωτεινής «αν ρωτήσεις φοιτητές σε ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, θα σου πουν ότι όνειρό τους είναι να δουλέψουν για τη google ή την Amazon. Αν ρωτήσεις φοιτητές στο Stanford στη Silicon Valley απ’ όπου στρατολογούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα σου απαντήσουν ότι όνειρό τους είναι να ιδρύσουν την επόμενη google”.
3ο Ένας καλός ερευνητής-επιστήμονας μπορεί να γίνει άνετα ένας καλός επιχειρηματίας, αρκεί να το τολμήσει.
4ο Η συμβουλή από κάποιον που το έχει ξανακάνει είναι καθοριστική και σε κάνει να σκεφτείς «αφού το έκανε εκείνος/η γιατί όχι εγώ».
5ο Αν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε κοινωνίες που έχουν λυμένα φαινομενικά όλα τα βασικά ζητήματα καθημερινότητας, θα υπάρχουν πολύ περισσότερες στην Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται.
Μοιραστείτε την είδηση