Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος: Sky is the limit- O 17χρονος Θεσσαλονικιός με καταγωγή από τη Δαμασκηνιά Βοϊου που πέρασε στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Yale με υποτροφία 97%

6 Min Read

Της Θένιας Βασιλειάδου, εκπαιδευόμενης στο Τμήμα Δημοσιογραφίας/ Συντάκτες και Ρεπόρτερ του ΔΙΕΚ Κοζάνης

 

Το όνομα του Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, με καταγωγή από την Δαμασκηνιά Βοίου, έγινε γνωστό στο πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επιλογή του από το ονομαστό αμερικανικό Πανεπιστήμιο Yale, προκειμένου να του χορηγηθεί υποτροφία που φτάνει στο 97%. Ποιος είναι, όμως, ο Κωνσταντίνος και πως τα κατάφερε να πετύχει το παιδικό όνειρό του;

Από τα τουβλάκια στο θαυμαστό κόσμο της ρομποτικής

Από μικρός ο Κωνσταντίνος είχε όνειρο να γίνει γιατρός και να έχει δική του κλινική, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά στις μικρές ηλικίες. Καθώς μεγάλωνε, όμως, αυτό άλλαξε. Παίζοντας με τα τουβλάκια του και φτιάχνοντας μεγάλες κατασκευές και γέφυρες, άρχισε να συνειδητοποιεί πως ήθελε να ασχοληθεί μ’ αυτό το θαυμαστό κόσμο.

Συνεχίζοντας στο λύκειο και με τη βοήθεια του προγράμματος «F1 in schools» κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήθελε να γίνει Μηχανολόγος Μηχανικός. Πήρε μέρος σε αρκετές διοργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, κατακτώντας διακρίσεις. Το διάβασμα, ωστόσο, δεν τον απέτρεψε ποτέ από την ενασχόληση με τα αθλήματα και ειδικότερα με το ποδόσφαιρο, αφού είναι μέλος της σχολικής ομάδας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενώ συμμετέχει και στην ερασιτεχνική ομάδα με τους φίλους του για τουρνουά 5Χ5. Επίσης, του αρέσει πάρα πολύ ο κινηματογράφος, ενώ είναι και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Και φυσικά από τη λίστα των ενδιαφερόντων του δεν θα μπορούσε να λείπει η Formula 1, καθώς είναι αρχηγός στην ομάδα «Team VeloCT» του σχολείου του.

«Δεν έχω στερηθεί τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, αν έχω στερηθεί κάτι ίσως είναι ο ύπνος». Δεν ήταν ο άριστος μαθητής, όπως δηλώνει, ήταν όμως από τους καλούς μαθητές που πάντα παρακολουθούσε και ήταν συνεπής, αλλά ταυτόχρονα αφιέρωνε χρόνο και σε άλλες δραστηριότητες όπως τα διάφορα κλαμπ που συμμετέχει και πάντα έβρισκε χρόνο να βγει με τους φίλους του, να παίξει βιντεοπαιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο τον ευχαριστούσε.

Το σχολείο του, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή, καθώς προσφέρει ένα πολύ εξειδικευμένο πρόγραμμα προετοιμασίας για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια σε επίπεδο διαδικασίας, αλλά και φιλοσοφίας. «Υπάρχει ένα εξαιρετικό περιβάλλον συνεργασίας και απίστευτη στήριξη από τους εκπαιδευτικούς. Φέτος από τους 11 μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πέρασαν και οι 11 σε πολύ καλά αμερικάνικα πανεπιστήμια» αναφέρει ο Κωνσταντίνος.

Η επιλογή της Αμερικής

Οι τρεις πρώτες επιλογές του Κωνσταντίνου ήταν τα πανεπιστήμια Yale, MIT και Duke.Το ερώτημα που κάνουμε στον Κωνσταντίνο είναι γιατί στην Αμερική και τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρουν οι εκεί σπουδές σε σχέση με τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αρκετά καλά σε ακαδημαϊκό επίπεδο» μας απαντά, καθώς κάποια από αυτά συμπεριλαμβάνονται συνεχώς στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, αλλά εκεί που θεωρεί ότι υστερούν πάρα πολύ είναι στις ευκαιρίες που δίνονται στους φοιτητές. Όπως προσθέτει στην Αμερική ενώ οι φοιτητές είναι ακόμα στη σχολή συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, σε διάφορα project και τους παρέχονται πόροι για να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις δικές τους ιδέες. «Το 95% των φοιτητών τελειώνοντας τη σχολή τους έχουν ήδη συμμετάσχει σε κάποια έρευνα και έτσι βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο έχουν τεράστια εμπειρία και περισσότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά και αυτό δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει» εξηγεί ο Κωνσταντίνος.

Το κεφάλαιο «American Dream»

Ο Κωνσταντίνος θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του με όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορεί και να συνεχίσει με κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ίσως πάνω στη μηχανική ρευστών ή την αεροναυπηγική, χωρίς να είναι ακόμα σίγουρος για το τι καριέρα θα ακολουθήσει, αλλά θα τον ενδιέφερε πάρα πολύ κάτι σχετικά με τη Formula 1. «Θέλω να γίνω μηχανικός κάποια στιγμή στη Formula, σε ομάδες όπως η Ferrari και η McLaren» μας λέει.

Ανυπομονεί να αρχίσει το νέο κεφάλαιο στη ζωή του που τιτλοφορείται «American Dream». «Θα είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό και μια εμπειρία ζωής» λέει, ενώ έχει ήδη  μιλήσει με άτομα, τα οποία είναι εκεί και είναι πανέτοιμος για οτιδήποτε του φέρει η ζωή.

Άλλο ένα μυαλό που θα ξενιτευτεί, ίσως και μόνιμα; Ο Κωνσταντίνος μας απαντά ότι θα ήθελε πάρα πολύ να γυρίσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, αλλά μόνο αν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες και αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας, καθώς συμφωνεί με τους γονείς του που του λένε πως αν γυρίσει ή δεν θα βρεί δουλειά ή δεν θα πληρώνεται όσο αξίζει.

Να αρπάζετε κάθε ευκαιρία

Το μήνυμα που θα ήθελε να δώσει στα νέα παιδιά είναι να μην αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να φοιτήσει σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο που του δίνονται πάρα πολλές ευκαιρίες, όπως λέει και δεν άφηνε τίποτα να πάει χαμένο. Συμμετείχε σε όσα περισσότερα πράγματα του κέντριζαν το ενδιαφέρον όπως κλαμπ, διαγωνισμοί, εθελοντικές δραστηριότητες. «Μέσα από αυτό θα βρούνε πράγματα που τους ευχαριστούν και τους κάνουν χαρούμενους, θα πετύχουν σε αυτά και θα μπορέσουν να προχωρήσουν και να πετύχουν και επόμενους στόχους» καταλήγει.

Μοιραστείτε την είδηση