Γ. Γιαννίτσας: Η πόλη του Βόλου δεν μπορεί να επανέλθει πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα

3 Min Read
Ο Γιάννης Γιαννίτσας

Μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κακοκαιρίας, ήταν και η Μαγνησία, όπου το μέγεθος της καταστροφής και των ζημιών είναι ανυπολόγιστο. Η πόλη και τα προάστια του Βόλου παραμένουν για τέταρτη μέρα χωρίς υδροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες γίνονται μετ’ εμποδίων. Για τέταρτη μέρα χθες η αγορά ήταν κλειστή, καθώς εστίαση και ξενοδοχεία αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Ο σεφ Γιάννης Γιαννίτσας μίλησε στον «Χ» από τον Βόλο, όπου ζει και εργάζεται τους τελευταίους μήνες. Περιγράφει μια κατάσταση τρομακτική. «Υπήρχε πάρα πολύ νερό, πάρα πολλή λάσπη, όλοι οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι και οι υλικές ζημιές στην πόλη του Βόλου είναι πάρα πολύ μεγάλες. Στις άκρες των δρόμων οι λάσπες συνεχίζουν να είναι ατελείωτες, ενώ στα στενά υπάρχουν κολλημένα αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν τα συνεργεία του δήμου και να καθαρίσουν. Ελάχιστα καταστήματα έχουν καταφέρει να ανοίξουν, η εστίαση είναι πάρα πολύ δύσκολο να δουλέψει διότι δεν υπάρχει παροχή νερού. Εγώ που δουλεύω σε κατάστημα εστίασης, δε νομίζω πως το κατάστημα θα μπορέσει να ανοίξει πριν το σαββατοκύριακο».

Ο ίδιος στάθηκε τυχερός καθώς το σπίτι που μένει δεν είχε προβλήματα και γιατί είχε προμήθειες, ώστε να μη χρειαστεί να ανησυχήσει για το πως θα βρει φαγητό και νερό. Έξω, όμως, τα πράγματα είναι δραματικά. «Υπήρξαν στιγμές που βγήκα με το αυτοκίνητο για να πάω πράγματα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και είπα αυτό ήταν, θα μείνω εδώ, τελείωσε. Οι υπόγειοι κάδοι μέσα στην πόλη, έχουν σηκωθεί κάτι το οποίο σημαίνει πως παρόλο που σφραγίζουν, το νερό ήταν τόσο ορμητικό που μπήκε μέσα στους κάδους. Τα βυτιοφόρα είναι παντού προσπαθώντας να μαζέψουν τα νερά. Δεν έχω δει μεγαλύτερη μάζα νερού σε αστική περιοχή, ποτέ μου. Καμιά φορά νιώθεις αβοήθητος και δεν μπορείς να υπερασπιστείς ούτε τον εαυτό σου, δεν ξέρεις τι θα γίνει».

Ο κ. Γιαννίτσας εκτιμά πως  η πόλη δεν θα μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Εγώ σαν ξένος, είδα έναν δήμο που έκανε ενέργειες και ήταν από την πρώτη μέρα έξω αγροτικά και JCB και άδειαζαν τα ρέματα τα οποία ήταν ήδη καθαρά, απλά ερχόταν μεγάλος όγκος νερού από το Πήλιο μαζί με πέτρες. Ο δήμαρχος λέει πως την πόλη θα την κάνει επισκέψιμη πριν τα Χριστούγεννα».

Τέλος, σημείωσε πως η επικοινωνία με το Πήλιο έχει διακοπεί και αυτό θα κοστίσει πολύ στην πόλη από  οικονομικής απόψεως, καθώς η τουριστική σεζόν στον Βόλο κρατάει συνήθως έως τα μέσα Οκτώβρη και σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει να κάνει με τους περαστικούς για το Πήλιο.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση