Γ. Μητλιάγκας: «Θέλουμε να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο»

7 Min Read

46 σωματεία και σύλλογοι της περιοχής κατά του φορολογικού νομοσχεδίου

Παρά τον βροχερό καιρό, αρκετός κόσμος από σωματεία και συλλόγους της περιοχής, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να πραγματοποιήσει κινητοποίηση διαμαρτυρίας με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, ζητώντας την κατάργηση του και τη σύσταση του εκ νέου, όπως και το να δει η Κυβέρνηση, τη Δυτική Μακεδονία, ως μια ειδική περίπτωση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πλήττει ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την εισαγωγή του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος καθώς στο σύνολο του, αντιμετωπίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών ως «φοροφυγάδες».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας ανέφερε πως η κατάταξη όλων αυτών των επαγγελματιών στους δυνητικά «φοροκλέφτες», δημιουργεί έναν λάθος κοινωνικό αυτοματισμό και πως κάθε οριζόντια παρέμβαση, όπως αυτή του νομοσχεδίου δείχνει από τη μια, την αδυναμία του κράτους να διαμορφώσει ελεγκτικούς μηχανισμούς και από την άλλη δημιουργεί πλήθος αδικιών, καθώς απουσιάζουν πλήρως ρυθμίσεις και μέτρα για την πάταξη της λεγόμενης μαύρης εργασίας και του παραεμπορίου που «χτυπά» κυρίως τους μικρούς επαγγελματίες. «Εμείς δεν μπαίνουμε τόσο βαθιά στα επιμέρους θέματα, γιατί θεωρούμε πως το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί στη βάση του. Νομίζω ότι είναι μια απαίτηση των ελεύθερων επαγγελματιών και θα έλεγα πως σαν περιοχή, έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο χρέος, καθώς αυτή τη στιγμή η Δυτική Μακεδονία, υπολείπεται της συνολικής επικράτειας της χώρας, τόσο σε δημογραφικούς, σε οικονομικούς, αλλά και σε δείκτες εργατικού δυναμικού. Οπότε αυτό έρχεται σαν ένα επιπλέον χτύπημα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο για την άρση κάποιων αδικιών», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αλέκος Βουτυρής, πρόεδρος του σωματείου εστίασης Κοζάνης «Ο Ερμής», τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο, από ακόμα ένα εισπρακτικό μέτρο που έχει επιστρατεύσει η Κυβέρνηση, με «αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές» μεθόδους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, αναφέρουν πως σημαντικό μέρος των προτεινόμενων μέτρων παρουσιάζει σημαντικές και μη λειτουργικές διατάξεις με αποτέλεσμα, να απαιτείται ξεκάθαρος νομοθετημένος τρόπος για το μαχητό τεκμήριο ώστε να μην καταλήγει το σύνολο των περιπτώσεων σε ένδικα μέσα. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των πηγών εισοδήματος για να καλυφθεί το τεκμήριο και  όχι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις, θα πρέπει είναι αναγκαία η κατάργηση του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, καθώς επιφέρει σημαντικές διαπεριφερειακές ανισότητες. Επίσης, να φαίνεται ως αυταπόδεικτη πράξη η εξαίρεση του τεκμαρτού εισοδήματος για  μειονεκτικές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές που δεν εμφανίζουν σημαντική εξάρτηση από το τουριστικό προϊόν όπως η Δυτική Μακεδονία. Θα πρέπει να υιοθετηθεί η αναλογικότητα σε σχέση με το τζίρο για την εφαρμογή των προστίμων καθώς δεν είναι όλες οι παραβάσεις ίδιες, και η οριζόντια επιβολή τους οδηγεί στην «εξόντωση» των μικρών επιχειρήσεων και πρέπει να προβλεφθεί για τις νέες επιχειρήσεις πλήρης απαλλαγή τεκμήριων για επτά χρόνια σε μη τουριστικές περιοχές της χώρας. Ζητούμενο όμως αποτελεί η απόσυρση και όχι η επιμέρους βελτίωση του και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν αποτελεί πράξη επιβολής, αλλά πράξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης προς όφελος της κοινωνίας.

«Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά και μας αιφνιδίασε και μας στοχοποίησε, γιατί προεκλογικά δεν ακούσαμε κουβέντα για την αύξηση της φορολόγησης και μας στοχοποιεί  αυτή τη φορά με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και μας προκαλεί εκ των προτέρων κλέφτες. Πρόκειται για μια καθαρή φοροεπιδρομή, να σταματήσουν να μας λένε ψέματα και να βρουν τρόπους να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συμβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια στην οικονομία της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά η  Αφροδίτη Βασταρούχα, πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών – Κουρέων Πτολεμαΐδας.

Ο Νίκος Ζαρκάδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Νομού Κοζάνης, τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν είναι απλά άδικο, αλλά «κατάφορο» για τους ίδιους, καθώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις ατομικές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Αυτό  που θα καταφέρουν είναι να κλείσει το 80% τις επιχειρήσεις τους και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι άνεργοι και τα επιδόματα ανεργίας. Εμείς θα παλέψουμε και θα πολεμήσουμε για να μη γίνει αυτό. Εμείς δεν χρωστάμε ούτε ευρώ, πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι φορείς της περιοχής που είναι υπέρ της κατάργησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, το Οικονομικό Επιμελητήριο πέμπτο περιφερειακό τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σιάτιστας, Σερβίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού «Η πρόοδος»,  Εράτυρας, Γαλατινής, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νεάπολης «Η Αναγέννηση», Αιανής, το Σωματείο Κρεοπωλών Κοζάνης «Αρχάγγελος Μιχαήλ», το σωματείο Καφεπωλών, το Σωματείο ιδιοκτητών καφετεριών και καφέ – ζαχαροπλαστείων Κοζάνης «Ο Ερμής», ο Σύλλογος Καφετεριών – Καφενείων – Εστιατορίων – Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Η Εξυπηρέτηση», το Σωματείο Αρτοποιών Κοζάνης «Ο Προφήτης Ηλίας», το Σωματείο Ζαχαροπλαστών Νομού Κοζάνης, το Σωματείο Υποδηματοποιών, το Σωματείο Τουριστικών Πρακτόρων Βορ.δυτικής Μακεδονίας «Παύλος Μελάς», η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Κοζάνης, ο Σύλλογος Λογιστών και Φοροτεχνικών Επαρχίας Βοΐου Νομού Κοζάνης, ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Κοζάνης, η Ένωση Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών Κοζάνης «Ο Άγιος Χριστόφορος», η Ένωση Κομμωτών Πτολεμαΐδας, το Σωματείο Επιπλοξυλουργών Κοζάνης, ο Σύνδεσμος Σιδηροαλουμινοκατασκευαστών Νομού Κοζάνης, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Σιάτιστας «Ο Προφήτης Ηλίας», ο  Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων, ο Σύνδεσμος Αδειούχων Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Νομού Κοζάνης «Ο Ήλιος», ο Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Κλιματιστικών Έργων Εορδαίας, ο Σύνδεσμος Εγκαταστάσεων Ηλεκτρολόγων Πτολεμαΐδας «Ο Πτολεμαίος», το Σωματείο Βενζινοπωλών Νομού Κοζάνης, ο Σύλλογος Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Κοζάνης «Ο Άγιος Ιλαρίων», ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Πτολεμαΐδας, το Σωματείο Ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Άγιος Χριστόφορος», το Σωματείο Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Μαρμάρων Νομού Κοζάνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοσίων Σχολικών Κυλικείων Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Αρτοποιών Πτολεμαΐδας «Η Δήμητρα», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσεως Κοζάνης «Ο Άγιος Χριστόφορος», το Σωματείο Βιοτεχνών Υαλοπινάκων Δυτικής Μακεδονίας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Νομού Κοζάνης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση