Γεμάτες με εικόνες και εμπειρίες οι αποσκευές των μαθητών της Κοζάνης που γύρισαν από τη Λιθουανία

3 Min Read

Γεμάτοι εμπειρίες επέστρεψαν από τη Λιθουανία οι έξι μαθητές του 4ου και του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης, που συμμετείχαν στη διακρατική εκπαιδευτική κατασκήνωση με τίτλο «Values Education Camp». H κατασκήνωση έγινε για πέμπτη φορά στο Βίλνιους και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν μαθητές απο την Ελλάδα.
«Ηχούν συνέχεια στα αυτιά μου οι κουβέντες των παιδιών για το πόσο σημαντική ήταν αυτή η εμπειρία» λέει η υπεύθυνη μαθητείας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας Ευαγγελία Τριανταφύλλου. Όπως συμπληρώνει «ήταν μια προετοιμασία που κράτησε αρκετό καιρό, καθώς ξεκινήσαμε απο τον προηγούμενο Σεπτέμβρη».
Ίδια είναι η εικόνα που έχει και η Σοφία Σισμανίδου, υποδιευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης, που συνόδευσε μαζί με την κ. Τριανταφύλλου τα παιδιά. Στην κατασκήνωση πήραν μέρος συνολικά 13 εκπαιδευτικοί που γύρισαν πίσω με τις «βαλίτσες τους γεμάτες», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κ. Σισμανίδου. «Ανακαλύψαμε όλοι τα κοινά προβλήματα, τις ανησυχίες και την αγάπη που έχουμε γι’ αυτό που κάνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ίδιο δηλώνουν και οι μαθητές, αφού οι δράσεις στις οποίες συμμετείχαν τους φάνηκαν ενδιαφέρουσες. «Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας κι ευχαριστώ θερμά εκείνους που με επέλεξαν» λέει η Μαρία Ζαφειρίου, μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου και συμπληρώνει «είμαι πολύ τυχερή και χαρούμενη. Μου έκανε εντύπωση το πρόγραμμα γιατί παρόλο που ήταν σταθερό, ήταν ταυτόχρονα και διασκεδαστικό».
Στη σημασία της γνώσης της αγγλικής γλώσσας αναφέρεται η μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Σωτηρία Μητκάνη, καθώς όπως αναφέρει «η γλώσσα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αυτοπεποίθησή μας, καθώς τη χρησιμοποιήσαμε με σιγουριά, χωρίς να φοβόμαστε μήπως κάνουμε λάθη».
«Είμασταν σε θέση να ανταλλάξουμε στοιχεία απο τους πολιτισμούς μας και να μάθουμε πολλά για τη γλώσα τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις και να τα συνδυάσουμε σ’ ένα κοινό πρότζεκτ και χάρη στη συνεργασία μάθαμα πολλά» είναι τα λόγια του μαθητή του 8ου Γυμνασίου Νίκου Σκόρδα.
Η πέμπτη διακρατική κατασκήνωση διοργανώθηκε απο την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Ξένων Γλωσσών της Λιθουανίας και χρηματοδοτήθηκε απο την Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ τα εισιτήρια των μαθητών της Κοζάνης καλύφθηκαν απο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως λέει ο μαθητής του 8ου Γυμνασίου Χαράλαμπος Ελευθεριάδης «κάθε μέρα είχε μια θεματική δραστηριότητα, την οποία μετά απο την θεωρία εφαρμόζαμε στην πράξη», ενώ η Ελευθερία Λίτσιου συμπληρώνει ότι «την πρώτη μέρα μιλήσαμε για τη δημοκρατία και την αξία της και μιλήσαμε και για το πως βοήθησε η Ελλάδα στην ανάπτυξη της».
Τέλος, η Περιστέρα Μαμάτσιου εστιάζει στο ότι η κατασκήνωση έκανε τα παιδιά πιο οξυδερκή και ανοιχτόμυαλα, λέγοντας χαρακτηριστικά «βρήκαμε πολλά κοινά με τα παιδιά απο τις άλλες χώρες, πολύ περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε».

Μοιραστείτε την είδηση