Για προσέξτε, μην δικαιώσετε τον ΄Οργουελ

3 Min Read

Ο διεθνής διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει την παραγωγή των νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων, ακυρώθηκε. Θα επαναληφθεί, μας ενημερώνουν από την κυβέρνηση, σε νέα βάση. Αυτό μπορεί να είναι για καλό, άλλα μπορεί να είναι και για κακό μας. Εξαρτάται από το τι ακριβώς έχουν κατά νου τους οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Από το περιβάλλον του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη διέρρευσε η πληροφορία ότι στόχος του υπουργείου είναι η καθιέρωση μιας νέας «έξυπνης», ηλεκτρονικής, «κάρτας του πολίτη». Είναι ένα σχέδιο που το ακούσαμε για πρώτη φορά επί των ημερών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Και το οποίο προωθεί σταθερώς ο κ. Χρυσοχοίδης, που έχει θητεύσει στο συγκεκριμένο υπουργείο, είτε λεγόταν «Δημόσιας Τάξης», είτε λέγεται Προστασίας του Πολίτη», με τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς: Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν η μεγάλη καινοτομία της νέας «έξυπνης» κάρτας ή ταυτότητας του πολίτη, θα είναι, επιτέλους, η καθιέρωση ενός και μοναδικού αριθμού ταυτοποίησης κάθε πολίτη, erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, έναντι οποιασδήποτε αρχής και υπηρεσίας, καταργώντας τους χωριστούς αριθμούς ταυτότητας, διαβατηρίου, φορολογικού μητρώου, κοινωνικής ασφάλισης, δημοτολογίου, στρατιωτικού μητρώου και κάθε άλλου «μητρώου», τότε πράγματι θα είναι μια τολμηρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Και ουσιαστικό μέτρο περιορισμού της γραφειοκρατικής μας ταλαιπωρίας.
Αν, αντιθέτως, διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς …πολυαριθμίας, η δε μόνη καινοτομία θα συνίσταται στο ηλεκτρονικό «τσιπάκι», έτσι όπως είχε σχεδιασθεί άλλοτε, ώστε να λειτουργεί ως «ρουφιάνος» των αρχών ασφαλείας, που θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο κάθε ένας από μας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Θα είναι βήμα υποχώρησης των δημοκρατικών ελευθερίων και δικαιωμάτων. Διότι θα παραβιάζει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη στην ιδιωτικότητα.
Να το πω πιο απλά: Ως τώρα, με μικροτσίπ εντοπισμού τους, «στολίζονται» μόνον κάποιοι κατάδικοι που αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους. Ώστε, υποτίθεται, να μην μπορούν «να την κοπανίσουν». Αν στο μικροτσίπ της κάρτας κάθε πολίτη προβλέπεται να υπάρχει τέτοια λειτουργία, είναι σαν να μετατρέπονται όλοι οι πολίτες σε καταδικασμένους, και δη άνευ δίκης, που υποχρεούνται να «αναφέρουν» ανά πάσα στιγμή αν είναι στο σπίτι τους, στο εξοχικό, στο δρόμο η σε κατάστημα εστίασης, ή σε καμία …πονηρή γκαρσονιέρα.
Το ένα είναι εκσυγχρονισμός. Το άλλο οργουελιανός εφιάλτης.

Μοιραστείτε την είδηση