Γιώργος Αμανατίδης: Οι πολίτες δεν χρειάζονται ποδηγέτηση για το τι να ψηφίσουν

7 Min Read

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μιλά στον «Χ»

Για αξιοπιστία, προγραμματισμό, συντονισμό και υλοποίηση σε συνεργασία με τους πολίτες και το προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δεσμεύεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για την Ανάπτυξη Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Χ» ανέφερε πως στην βουλευτική θητεία «απέδειξε» στους ψηφοφόρους του και όχι μόνο το τι μπορεί να κάνει. Μίλησε για περιοχές που «αισθάνονται παραμελημένες» και πως η νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες σύγκλισης για να αποφευχθεί η υποβάθμιση και το αίσθημα της αδιαφορίας που εισπράττουν.

«Εμείς θέλουμε μια Δυτική Μακεδονία με κοινωνική συνοχή, θέσεις εργασίας, ευημερία και διαρκή κινητικότητα. Για να υπάρξει όμως αυτή η κινητικότητα και να δράσει πολλαπλασιαστικά θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι και συμπεριλαμβάνω και τους εργαζόμενους του φορέα της Περιφέρειας για να τρέξουμε έργα και να έχουμε συνεργασία που θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Στόχος μας είναι οι στόχοι του Περιφερειάρχη να γίνονται στόχοι των εργαζόμενων και τότε πιστέψτε με η επιτυχία μας θα είναι κοινή και θα επιβραβευτεί προς όφελος όλων» ανέφερε ο κ. Αμανατίδης και κατηγόρησε τον Γιώργο Κασαπίδη ότι δεν είχε ως πρόταγμα την καλή συνεργασία και την συμμετοχικότητα.

Μιλώντας για τα σχέδια του στην Περιφέρεια εφόσον εκλεγεί και αναλάβει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου 2024, είπε πως το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί είναι άρτιο και υλοποιήσιμο και έχει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα, δεσμεύεται πως θα υλοποιηθεί εντός των πρώτων 100 ημερών με έργα που έχουν μπλοκάρει και πρέπει να προχωρήσουν, έργα που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού για να μπουν σε φάση υλοποίησης και έργα που πρέπει να μετεξελιχθούν σε κατασκευές ώστε «να τονωθούν περιοχές και να αλλάξουμε τοπικά το παραγωγικό προφίλ. Θα μπούμε στην διαδικασία της επιτάχυνσης των διαγωνισμών και των δημοπρατήσεων και θα τρέξουμε τα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την χαμένη αίσθηση στον πολίτη ότι η Περιφέρεια είναι σε διαρκή κινητικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, περιλαμβάνει υλοποίηση μεγάλων αρδευτικών έργων που κάποια από αυτά είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δρομολόγηση νέων τέτοιων έργων με στόχο να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να εφαρμοστούν καινοτόμες δράσεις για να εκπαιδευτεί ο νέος αγρότης και να αξιοποιήσει την τεχνολογία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για να γίνει ο κλάδος ανταγωνιστικός. «Σε συνδυασμό και με τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για την περιοχή σε κεντρικό επίπεδο, σκέψη μου είναι να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο με την Ένωση Τραπεζών για να μπορέσουμε λόγω απολιγνιτοποίησης να μειώσουμε το επιτόκιο δανεισμού στην περιοχή μας» είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για την Ανάπτυξη».

Ως μακροπρόθεσμο στόχο, θέτει την μείωση της ανεργίας στην περιοχή που θα προκύψει από έναν ευρύ και συνεργατικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με την αύξηση της απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και την πλήρη εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων. «Στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων έργων μπορεί να συμπεριληφθεί και το υδρογόνο, το οποίο δεν είναι μια νέα ανακάλυψη αλλά Ευρωπαϊκή πολιτική που προωθείται. Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά στη Δυτική Μακεδονία κάτι καινούργιο. Σημασία έχει να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους να δημιουργήσουν στον τόπο τους και όταν συμφωνούμε σε κάτι να το υλοποιούμε γρήγορα και με άμεσες αποφάσεις. Πρέπει οι πολίτες να νιώθουν στην πράξη ότι είναι συμμέτοχοι σε ότι πάμε να κάνουμε. Δυστυχώς αυτό με την Περιφερειακή Αρχή Κασαπίδη δεν έχει συμβεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Επίσης, μιλά για την δημιουργία μιας ειδικής μονάδας που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα έργα και τις υποθέσεις του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης και θεωρεί πως αυτή η μονάδα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για να κινούνται γρηγορότερα οι απαιτούμενες διαδικασίες. Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων να επενδύσουν στην περιοχή, μίλησε για την δημιουργία ενός ειδικού γραφείου υποδοχής επενδυτών που θα έχει ρόλο συντονιστικό και υποστηρικτικό και με την βοήθεια των γεωπληροφοριακών συστημάτων θα μπορούν εύκολα οι διαδικασίες χωροθέτησης να λυθούν για να προχωρήσει πιο γρήγορα η επένδυση.

Ο κ. Αμανατίδης στην συνέντευξή του, κλήθηκε να απαντήσει και για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Νέα Δημοκρατία μετά την απόφασή του να κατέβει στις εκλογές ως «αντάρτης», χαρακτηρισμό που δεν τον υιοθετεί. Όπως ανέφερε, στην αρχή είχε έναν ενδοιασμό για το αν «τάραξε τα νερά περισσότερο από όσο θα έπρεπε» αλλά συμπλήρωσε πως νιώθει απόλυτα δικαιωμένος από την απόφασή του αφού εισπράττει ευρεία αποδοχή και αισιοδοξία. «Νομίζω ότι οι πολίτες αισθάνονται πως έχουν δικαίωμα να κρίνουν μόνοι τους και δεν χρειάζονται πατρονάρισμα. Στηρίξαμε την Νέα Δημοκρατία και υπήρξα βουλευτής της και ασφαλώς έχουμε τις πολιτικές μας τοποθετήσεις αλλά στα θέματα του τόπου εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται ποδηγέτηση. Πολλοί πολίτες μου λένε πως το νιώθουν αυτό και επιθυμούν να ψηφίσουν ελεύθερα για τον Περιφερειάρχη που θέλουν όπως ψήφισαν ελεύθερα Νέα Δημοκρατία. Για εμένα δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τη ΝΔ. Με τίμησε και της ανταπέδωσα την τιμή παράγοντας έργο και συγκεντρώνοντας την προτίμηση πολιτών που δεν ανήκαν στην ΝΔ κα αυτό φάνηκε στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης εδράζεται στο να στηρίξω τον τόπο μας προκειμένου να αλλάξει εποχή η Δυτική Μακεδονία. Ίσως αυτή η μανία υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας στον νυν Περιφερειάρχη από τα κυβερνητικά κλιμάκια και τον Πρωθυπουργό γίνεται γιατί αισθάνονται ότι είναι ανήμπορος να υποστηρίξει την επιλογή τους» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση