Γιώργος Μαρνέλλος: “Δυστυχώς η οικονομία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καταρρέει”

2 Min Read

Δυστυχώς η οικονομία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καταρρέει επιβεβαιώνοντας τα πλέον αρνητικά σενάρια για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Από πρόσφατη μελέτη συναδέλφων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, προκύπτουν επιγραμματικά τα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Την περίοδο 2018-2019, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι Περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, μόνον η Δυτική Μακεδονία κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 8.8%.
2. Ο μέσος πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας απώλεσε σημαντικό μέρος των εισοδημάτων του σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα μόνο για το 2019 να έχει απωλέσει περίπου 4.500 ευρώ.
3. Η Περιφέρεια εμφανίζει σημαντική δημογραφική συρρίκνωση και απώλεια ενεργού πληθυσμού. Την περίοδο 2015-2020 ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 11.750 κατοίκους καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης πανελλαδικά.
Η επικαιροποιημένη μελέτη επίσης λαμβάνοντας υπόψη μηδενική παραγωγή λιγνίτη το 2028 στο σενάριο της μηδενικής αντίδρασης (business as usual) αλλά και της μη απώλειας οικονομικά ενεργού πληθυσμού λόγω εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης, προβλέπει:
– Συρρίκνωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 26% και ετήσια απώλεια εισοδημάτων ύψους 1.2 δισ. €
– Απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας και μείωση της απασχόλησης σε ποσοστό 24%
– Συνολική απώλεια εισοδήματος για την περίοδο (2013-2028) ύψους 9 δισ. €
Δυστυχώς τα νούμερα είναι αμείλικτα για το μέλλον της περιοχής. Σίγουρα χρειάζεται αναπροσαρμογή το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης αναφορικά με την χρήση των λιγνιτικών μονάδων.
Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή όλοι βιώνουμε την υπέρογκη αύξηση των τιμών της ενέργειας είτε πρόκειται για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο ή τα καύσιμα μεταφορών που τινάζουν στην κυριολεξία τους προυπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στον αέρα.
Μήπως τελικά για όλα τα παραπάνω είμασταν απροετοίμαστοι και χωρίς στρατηγικό σχέδιο ;

Ο Γιώργος Μαρνέλλος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτική Μακεδονίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγης

Πηγή https://thesocialist.gr/giorgos-marnellos-dystychos-i-oikonomia-tis-perifereias-dytikis-makedonias-katarreei/

Μοιραστείτε την είδηση