Η 1η Γιορτή Πράσου της Άνω Κώμης

3 Min Read

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η  1η Γιορτή Πράσου,  στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Άνω Κώμης με διοργανωτές τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Κώμης και τον ΓΣ Ελίμειας, το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι νοικοκυρές του χωριού έκαναν πεντανοστιμες πρασόπιτες, που συνοδεύτηκαν με πρασοκεφτέδες, λουκάνικα με πράσο και καλό κρασί.

- Advertisement -

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Άνω Κώμη παράγονται περισσότεροι από 150 τόνοι πράσων που προωθούνται κυρίως στις λαϊκές αγορές της περιοχής.

Η Φάνη Φτάκα για την 1η Γιορτή Πράσου της Άνω Κώμης

Σε ανάρτηση της, στην 1η Γιορτή Πράσου Άνω Κώμης, αναφέρθηκε με γλαφυρότητα η πρώην Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φάνη Φτάκα:

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα την κοιλάδα του Αλιακμονα να ξεχωρίζει στον μολυβένιο ορίζοντα και τον παλιό χωματόδρομο Σπάρτου-Κρόκου να τέμνει τον αυλογυρο απο το ερειπωμένο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, παραμονή της γιορτής, οι κάτοικοι της Άνω Κώμης εστησαν με πολύ μεράκι την πρώτη τους γιορτή πράσου.

Οργανωτές και οικοδεσποτες ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Κώμης και ο Γυμναστικος Σύλλογος Ελιμειας. Οι πραγματικές ομως οικοδέσποινες ήταν οι είκοσι και γυναίκες της Άνω Κώμης που ετοίμασαν με τα χεράκια τους τις καταπληκτικες πρασόπιτες και πρασοκεφτέδες , όλες με βάση το πράσο, το κατ’ εξοχήν Top προϊόν του χωριού μαζί με τα γκαρμπολαχανα και τα νεροκρόμμυδα!

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μια παλιά πρόταση πήρε σάρκα και οστά και ελπίζω αυτή η πολύ όμορφη μάζωξη των κατοίκων και των επισκεπτών να αποτελέσει πλέον θεσμό για την Άνω Κώμη , μια χειμωνιάτικη συνάντηση όλων που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο βάζοντας πάντα σε πρώτο πλάνο αυτά τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα, το σήμα κατατεθέν του χωριού!

Οι ντόπιοι αγρότες που τα καλλιεργούν φθίνουν χρόνο με τον χρόνο σε αριθμό, με ελάχιστους νέους να συνεχίζουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες των πατεράδων τους καθώς η παραγωγή αυτών των προϊόντων απαιτεί κόπο και μόχθο με οικονομικό αντίκρισμα μικρό !

Η παράδοση όμως αυτή μαζί με την τεχνογνωσία δεν θα πρέπει να εκλείψει από την περιοχή που μπορεί να μην έχει πια τα νερά του παρελθόντος εξακολουθεί όμως να διαρρέεται από τα λιγοστά νερά του ρέματος του Κρόκου.

Χρέος όλων να στηρίξουμε αυτές τις παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου που συνδέονται και με εξαιρετικά χειμωνιάτικα εδέσματα !

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και κυρίως στις αξίες γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κώμης !

 

Μοιραστείτε την είδηση